Den här strömmingslådan passar bra på påskbordet - varm eller kall - men är förstås god året om, närhelst man känner för att boosta sig med Omega 3 och D-vitamin. 500 g färdigrensad strömmingsalt och vitpeppar från kvarn40 - 50 g färska örtkryddor - jag tog ungefär lika av persilja, dill och gräslök1 msk Dijonsenap1 - 2 pressade vitlöksklyftor2 äggulor2 dl grädde - eller någon alternativ grädde1 dl turkisk yoghurt - eller alternativ variantca 1 dl färskriven parmesan - kan uteslutas om man inte tål mjölkprodukter, krydda då lite extrasalt och vitpeppar från kvarnmörkt bovetemjöl eller glutenfritt ströbröd att sikta överSkölj och torka strömmingen, och klappa den torr med hushållspapper
Förra veckan gick det dock åter uppåt, värken avklingade, orken infann sig igen och med den matlagningslusten och det stod en sillalåda (strömmingslåda) och väntade på herr Mårtensson när han äntrade köket på kvällen
1 dl finhackad persilja. Skölj strömmingsfiléerna och låt dom rinna av. Lägg köttsidan uppåt på en skärbräda, lägg på fyllning och rulla ihop strömmingen
1 dl persilja. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. Skölj och torka av strömmingsfiléerna och lägg dem ganska tätt i ett smort ugnssäkert fat
Hacka och strö över persiljan. persilja. Sätt ugnen på 180 grader. Smöra en ugnsfast form. Klipp eller dra av ryggfenan på strömmingen om det inte redan är gjort
hackad persilja. Sätt ugnen på 225 grader. Skölj strömmingen och lägg den med skinnsidan uppåt. Lägg på fyllningen och rulla ihop strömmingarna och lägg dem tätt i en smord ugnsform