Det var länge sen vi åt en sån där vansinnigt god söndagsstek med kokt potatis och skysås så när jag hittade en fin bit fransyska i helgen som gick så fick det bli söndagsmiddagen
silad sky. Tänkte idag tipsa er om en riktig klassiker, nämligen slottsstek med en riktigt god gräddsås, kokt potatis, kokta morötter, pressgurka och svartvinbärsgelé som tillbehör
Gör såsen av skyn. Sila skyn. Häll upp alla ingredienser ( utom till såsen ) i en gryta. Sås. Blanda skyn, grädde och vetemjöl och låt det puttra i ca 3-5 min smaka av med salt och peppar. Servera till ris eller potatis och sallad 1,5 kg nötstek eller skinkstek. 8 dl silad buljong ( skyn )
Sila stekskyn från grytan i en kastrull. Sås. skyn från steken. Red av såsen om du vill ha den tjockare. Låt såsen sjuda 5–10 minuter. 1,5 kg nötstek (fransyska). Slottsstek 1,5 kg nötstek (fransyska) salt peppar 3 rödlök 3 morot 10 kryddpepparkorn 3 lagerblad 10 ansjovisfiléer 3 msk tomatpuré 1 msk ättika 4 dl vatten, så att det täcker köttet. Såsskyn från steken 5 dl vispgrädde 3 msk svartvinbärsgelé 3 msk portvin, Madeira oxfond, valfritt
På franskt vis kan man nöja sig med en sked skysås på köttet. Denna får absolut inte missas för den sätter en fantastisk smak och ett djup på kött och sky
fond och svartvinbärsgeléTillbehörPotatisKokta morötterKokta Haricot VertSvartvinbärsgeléSkiva löken grovt och krossa enbären lätt, jag la mina kryddor i en gasbinda men efter som man ändå silar skyn spelar det inge större roll hur man gör
Godaste såsen gör ni sen med skyn från köttet å grädde å salt å peppar(å redning om ni vill). 1 styck nötstek av fransyska(runt 1 kg brukar jag ta). ) 1 styck nötstek av fransyska