Sherrysås olivolja recept

Ankbröst med oliver i sherrysås

Ankbröst med oliver i sherrysås

Man låter salladen mogna i en marinad/dressing med olivolja, vinäger, salt, peppar och lite socker. Fräs löken, och eventuellt ankputs, sakta i olivolja tills den mjuknar
Oxsvans i sherrysås

Oxsvans i sherrysås

smör och olivolja att steka i. Bryn i smör och olivolja. smör och olivolja att steka i. I Malaga åt vi i höstas en fantastisk oxsvansrätt och här har jag gjort min egen variant
När lammet tystnar…

När lammet tystnar…

Göre sig bäst med potatisgratäng, rödvins och sherrysås, helgrillad vitlök och brysselkål. Lägg den i en plastpåse över natten med olivolja, lite japansk soja, en rejäl knippa timjan, lite citronzest, en knippa rosmarin, salt, peppar och så glöm inte att späcka den med vitlök (görs bäst med vass kniv som du penetrerar köttet med så att du kan pressa in vitlöksklyftor i hålen)

Spanien t/r

Kryddstarka köttbullar i tomat- och sherrysås ingår i det spanska tapasköket. Innan servering, på med en näve hackad persilja och ringlat över lite olivolja
Lax

Lax

Olivolja. Olivolja. Gorgoncolaspäckad lax med sherrysås (4 personer). LAX. 1 kg färsk laxfillé. 1 pkt Gorgoncola

Ugnsbakad gorgonzolalax med sherrysås

Sherrysås. 1 msk olivolja till pensling.  Sätt ugnen på 200º. Putsa laxfilén fri från revben och småben. Känn med fingertoppen och använd en tång de ben som sitter snett i laxköttet
Lammstek med potatisgratäng

Lammstek med potatisgratäng

Som alternativ så gjorde vi lax med potatismos och sherrysås. olivolja, salt. Ta mer av de färska kryddorna, finhacka och lägg i en skål, blanda med olivolja och salt
Minipajer med roquefort

Minipajer med roquefort

Till varmrätt bjöd vi på ugnsbakad lax med sherrysås och duchessepotatis. Jag serverade pajerna med lite grovt uppskuren rucola, röd paprika, plommontomater och lite hackad rödlök som jag vände runt i lite olivolja och balsamicocremé, gottegott

Fläskfilé med senaps- och sherrysås

1 msk olivolja. Skär bort den nedre delen av foten på svamparna och borsta av ev grus. Halvera stora svampar och skär dem i fjärdedelar

Laxfilé med gorgonzola och sherrysås

Koka sockerärterna, häll av vattnet och rör ner en halv dl olivolja, dill och salt. Sherrysås. 0,5 dl olivolja. 1 msk olivolja till pensling

Fikon och äppelfylld duva i sherrysås.

olivolja. Fräs schalottenlök, äpplen och fikon i smör, krydda med svartpeppar och basilika. Fyll duvan, bind upp och stek i ugn 175°c i ca 25-35 minuter

Margarethas ugnsbakade laxfilé med sherrysås

1 msk olivolja till pensling½ msk saltcitronpepparPutsa laxfilén och dela den i fyra bitar. Det här receptet har jag fått av min kollega Margaretha Ragnarsson