Jag har ett stort nytt långsiktigt samarbete med dem som går ut på att jag ska hjälpa dem att utveckla deras veganska utbud på deras menyer och som nu i början manifesterats i två stycken galetter, och snart också en söt crepe fylld med choklagdlass, apelsin och chokladsås
Som efterrätt är den sådär lagom söt. Denna blåbärsgalette bjöd jag mina föräldrar och kära vänner på min sista sommardag i Skåne i augusti, och den gick hem hos alla
Man kan fylla dem med mer matigt innehåll (då blir det tekniskt sett galette och då ska man istället göra dem på bovetemjöl) eller en crêpes och då är det ett mer sött innehåll
Hela kombinationen av sött, syrligt och frasigt är ju rena fikadrömmen enligt mig. Sist jag gjorde en galette med plommon så vart det inte säsong för jordgubbar än men jag tänkte där och då att det hade varit sååå gott att fylla det frasiga pajskalet med jorgubbar
Galette är ungefär som pizza fast söt, med smör & socker istället för tomatsås & ost. Saffransgalette – tunn rund kaka av saffransdeg med socker och hyvlat smör som glasyr
Galette är ungefär som pizza fast söt, med smör & socker istället för tomatsås & ost. Saffransgalette - tunn rund kaka av saffransdeg med socker och hyvlat smör som glasyr
I sanningens namn ska jag erkänna att jag på À la Crêpe, i sällskap av allas vår husmor Anette, Zita som roddar butiken Franska Matkompaniet, Karoline och souschefen Fredrik, även åt en söt crêpe med smör, socker och citron, efter galetten på bilden ovan
Vid servering toppa med flytande honung för en söt och härlig smak. Som de flesta vet är vi tokiga i galetter och kom imorse upp med denna härliga äppelgalette med smak av kanel och kardemumma
Då vinet har en generös frukt och värme ger det en upplevelse av viss sötma vilken med fördel kan återspeglas på tallriken i form av rostade rotsaker, grillad paprika eller en något sötare rödvinssås
Galette är ungefär som pizza fast söt, med smör & socker istället för tomatsås & ost. Blåbärsgalette - tunn rund kaka garnerad med blåbär & lite smörglasyr med vaniljsmak