Sås portvin vatten recept

Sås till gås - Gåsmiddag del 1

Sås till gås - Gåsmiddag del 1

lingonsylt och också sherry eller portvinet. Ett sådant var på en sås som går att använda både för gås och kalkon (och kyckling)
Portvins marinerad hel karré

Portvins marinerad hel karré

Lägg karrèn i en tät påse och häll över ca 1½ dl portvin och 1 msk svartpeppar samt 1 finhackad vitlöks klyfta och låt det marineras i 1 dygn. Bryn karrén så den får fin färg och lägg över i en ungsform och häll på lite av fonden,portvinet och vattnet och låt steka på ca 150- grader i ca 1 1/2 timme och ös lite då och då, täck med aluminiumfolie sista timmen och tillsätt mer portvin och vatten samt fond så du har en bra grund till såsen. 3 dl portvin. 3 dl vatten
Enkel gryta med nötkött och portvin

Enkel gryta med nötkött och portvin

Låt detta koka i totalt två timmar nu och späd med extra vatten ifall det ser ut att koka torrt. Häll i portvinet och koka ett par minuter
Fläskfilé i läcker sås

Fläskfilé i läcker sås

Skölj ur stekpannan med ½ dl vatten, sila ner skyn i traktörpannan. Låt såsen koka ett par minuter, ställ pannan åt sidan
Kycklingklubbor med gorgonzola och portvin

Kycklingklubbor med gorgonzola och portvin

Red av såsen med maizena och servera gärna med hasselbackspotatis till. Värm upp vattnet, grädden och portvinet med buljongtärningarna och krydda och smaka av
Roquefort med Earl Greykokta plommon och portvin

Roquefort med Earl Greykokta plommon och portvin

Resultatet när ostarna blandats blir en ytterst trevlig historia som tillsammans med den sötare såsen på Earl Greykokta katrinplommon fungerar som ett mellanting av ostbricka och efterrätt
Lördag igen och godaste såsen!

Lördag igen och godaste såsen!

Smaka av såsen med portvin (ev. Såsen jag gjorde till fläskfilén är gudagod tycker jag, så prova gärna detta
Vilket vin skall jag ha i såsen?

Vilket vin skall jag ha i såsen?

Rör om och tillsätt sedan balsamvinäger, kalvfond, portvin och vatten. Skall man göra en portvinssås istället, välj, Ruby, LBV eller en Allesverlorgen Fine Old Vintage
Portvinssås

Portvinssås

Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och vispa ner den i såsen. Tillsätt vinäger, portvin, oxfond, vatten, tomatpuré och timjan
Helstekt kalkon á la Ingelsta

Helstekt kalkon á la Ingelsta

Koka upp skyn till såsen och tillsätt grädde och ev. Smaka av med salt, peppar och portvin eller portvinsgelé
Porterstek på nötbog

Porterstek på nötbog

Koka upp porter, saft, portvin, soja, timjan, enbär, buljongtärningar, skalad och klyftad lök och skalade vitlöksklyftor, i en stor gryta
Nötrullader med kantarellfyllning

Nötrullader med kantarellfyllning

några doppar worcestersås. Sänk värmen och slå på vatten och koncentrerad kalvfond och sherry. Om såsen är för tunn, red såsen med maizenaredning
Hel kalkon i ugn

Hel kalkon i ugn

Krydda såsen med salt, svartpeppar, soja och smaka till sist av såsen med portvin och portvinsgelé. Ta ut kalkonen, sila av skyn (spara till såsen) och låt kalkonen kallna