Som ett led i mitt Årets kock-bloggande fick jag prova ÅK-creme fraichen skapad av förra årets vinnare Tomas Diedrichsen och den har smak av rostad vitlök och timjan
Häll i grönsaksbuljong och vin i en kastrull och tillsätt de ihopmixade grönsakerna. Höstig Soppa på rostaderotfrukter med smulad feta är perfekt mat för ‘sweater weather’ en solig såväl som en regnruskig dag
Känsla för mat handlar om respekten för råvarorna, hur man behandlar dem, hur de förbereds, hur rent man har i köket, vilken musik man lyssnar på när de tillagas och om det serveras vin under tiden
Koka under tiden linserna i buljong, vin och lagerblad. Skala rotfrukterna och skär i klyftor. Häll upp linserna på ett fat, blanda med rotfrukterna, rucola och fetaost
Ett glas vin till maten hade satt pricken över i. Skala rotfrukter och skär i klyftor. Rostaderotfrukter, 4 port. 1 kg blandade rotfrukter, tex potatis, sötpotatis och morot. 1 kg blandade rotfrukter, tex potatis, sötpotatis och morot
I med rotfrukterna och låt koka upp. Koka upp vin, vatten, grädde och buljongtärning. 1 palsternacka2 morötterresten potatis (det ska bli ca 800 g sammanlagt)2 vitlöksklyftorolivolja2,5 dl vitt vin5-6 dl vatten0,75 dl grädde0,5-1 grönsaksbuljongtärningsalt och pepparfärsk timjanchiliflakeskrutongerSkala och gör klyftor av rotsakerna
Använd rotfrukter efter säsong. Skala och tärna rotfrukterna i mindre bitar och fördela i ugnsplåt. 1 dl vitt vin (kan uteslutas och ersättas med buljong). 1 dl vitt vin (kan uteslutas och ersättas med buljong)
Ikväll blir det god mat och gott vin, kanske till och med lite bubbel. Lammytterfilé, ugnsrostaderotfrukter, honungsglaserade rödbetor och en getoströra blev påskaftonens middag
Garneringen av fänkålsdill och rostade, hela fänkålsfrön är inte bara kosmetisk. Att ugnsrosta grönsaker och rotfrukter ger en fin smak, och bidrar i synnerhet till att just denna soppa blev så lyckad
Tillsätt citron eller vitt vin samt vatten till önskvärd konsistens. Jordärtskockan innehåller cirka 14 g/kh per 100 g och räknas då egentligen inte till de mer lågkolhydratvänliga grönsakerna eller rotfrukterna. Jordärtkockssoppa3 msk smör0,5 kg jordärtskockor1 st gul lök2 st vitlöksklyftor1 tsk chili3 dl grädde1 tsk salt smaka av nymalen svartpeppar0,5 st citron saften (eller 1 dl vitt vin) vatten späd ut till önskvärd konsistens Topping1 pkt halloumi250 g champinjoner2 dl hasselnötter rostade och hackade nymalen svartpeppar färsk timjan. Jordärtkockssoppa3 msk smör0,5 kg jordärtskockor1 st gul lök2 st vitlöksklyftor1 tsk chili3 dl grädde1 tsk salt smaka av nymalen svartpeppar0,5 st citron saften (eller 1 dl vitt vin) vatten späd ut till önskvärd konsistens Topping1 pkt halloumi250 g champinjoner2 dl hasselnötter rostade och hackade nymalen svartpeppar färsk timjan. 1 dl vitt vin. 1 dl vitt vin