Rör-ihop-kaka med mandel och jordgubbar
ingelamlandberg
ingelamlandberg

Rör-ihop-kaka med mandel och jordgubbar

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Jordgubbar och mandelmassa gör kakan saftig och god. Den är glutenfri och går snabbt att röra ihop. Servera gärna lite grädde till.
  • Notera: Tid för kakan att stå i kylen över natten tillkommer.
  • – 125 g smör
  • – 150 g mandelmassa
  • – 2 ägg
  • – 1 dl strösocker
  • – 150 g mandelmjöl
  • – 1½ tsk bakpulver
  • – 200 g färska jordgubbar
  • – 1 dl mandelspån
  • Tillbehör
  • – vispgrädde
  • – färska jordgubbar

Beskrivning

    1. Sätt ugnen på 175° varmluft.
    2. Smörj och bröa en bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, eller knyckla ihop ett bakplåtspapper och lägg i en rund ugnsform med samma mått.
    3. Smält smöret i en kastrull. Dra av från värmen. Riv mandelmassan grovt. Rör i mandelmassan i smöret tillsammans med ägg, socker, mandelmjöl och bakpulver. Rör ihop smeten väl, vispa inte.
    4. Häll smeten i formen, halvera och lägg i jordgubbarna och strö över mandelspån. Grädda i mitten av ugnen i 30–35 minuter. Håll koll! Om du har en effektiv ugn får kakan färg snabbt innan den är klar, täck då över den resten av tiden.
    5. Låt kakan svalna helt i formen och ställ sedan in den i kylen över natten.
    6. Låt gärna kakan bli rumstempererad före servering. Servera med vispad grädde och fler färska jordgubbar om du vill.
    Kockens tips
    Om du vill ta med kakan på en picknick och servera vispad grädde till, förvara grädden i en tättslutande burk som är väl inpackad med kylklampar. Skulle grädden ha blivit lös så skicka runt burken och låt alla skaka den några gånger vardera så blir det bra igen.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.