Röd rot recept

Röd curry med kyckling eller biff

Röd curry med kyckling eller biff

Skär rent galangalrot och strimla den. Rör i röd chilipasta och fräs runt några sekunder. Tillsätt lite kokosmjölk i taget och rör ut i den röda chilipastan
Rötter från Rötter och en vegosoppa

Rötter från Rötter och en vegosoppa

Bred smör på brödet och lägg på ostskivor. Servera soppan med riven parmesan, persilja och bröd. 1 röd spansk peppar. Ca 0, 5 dl röd balsamvinäger. 4 skivor bröd. 1 röd spansk peppar. Ca 0, 5 dl röd balsamvinäger. 4 skivor bröd

Roter riesling – en smak från förr

Trots namnet är detta inte rödvin utan ett vitt dito. Smaken visar på ett klart släktskap med riesling men är lite bredare och nötigare med ett litet inslag av rostad bröd
Från rötter till risdessert

Från rötter till risdessert

Där hamnade även jordärtskocka, lök, morot, röd spetskål, persilja och gröna ärter. Aningen skarpare i smaken än rädisan, sin röda släkting
Gaeng Phed – röd thailändsk currypasta

Gaeng Phed – röd thailändsk currypasta

Röd curry/Gaeng Phed är het och kryddig (gaeng betyder curry och phed kryddig) och baseras på torkad (ibland färsk) röd chili, och är nog den mest kända och populära thaicurryn
Kreolsk gryta med fläskfilé

Kreolsk gryta med fläskfilé

1 röd paprika, skivad. 1 röd paprika, skivad. Med tanke på årstiden och det underbara vårvädret vi haft här nere idag med sol och blå himmel, så kanske det hade varit mer passande och lockande med något i grillväg istället för en gryta
Kyckling med Pak Choi

Kyckling med Pak Choi

600 gram kycklingfilé, 1 gul lök, 2 röda paprikor, 1 msk rapsolja, 2 pak choi, 2 dl jasminris. Skär bort roten och dela pak choibladen i mindre bitar och låt de fräsa med va 30 sekunder. 2 röda paprikor
Gravad hjort höjer smaken

Gravad hjort höjer smaken

Säsongens rotfrukter är som gjorda för vilträtter och min favorit är jordärtskockan. Lägg rotsakerna på bakplåtspapper på en plåt
Krämig laxsoppa

Krämig laxsoppa

Grönsaker och rotfrukter kan man ju variera i en sån här soppa i en smärre evighet, allt efter säsong och gillande
Jambalaya med kyckling och chorizo - typ mustig rispytt

Jambalaya med kyckling och chorizo - typ mustig rispytt

Det fick bli två små röda och en stor gul för ungefär lika mycket paprika av vardera färg. Byt ut buljongen till grönsaksbuljong, uteslut kyckling och korv och ersätt med någon annan proteinkälla, t
Asiatisk Fiskgryta

Asiatisk Fiskgryta

Rör sedan ner röd curry och låt fräsa med ett tag. Strimla morot och lägg ner tillsammans med sockerärtor
Kyckling med pak choi

Kyckling med pak choi

Skär bort roten på pak choin och dela den sen i mindre bitar. 1 röd paprika. Jag älskar asiatiskt och vi tillagar det ofta här hemma
Chili con carne mole style - murrigt gott med choklad!

Chili con carne mole style - murrigt gott med choklad!

(2-3 vitlöksklyftor, finhackade)1 msk solrosolja1 tsk malen spiskummin1 tsk starkt paprikapulver1/2 tsk torkade chili flakes1 burk krossade tomater (400 g)1 burk/fp röda kidneybönor (ungefär 400 g)1 1/2 dl köttbuljong1 msk mörkt råsocker50 g mörk choklad (70 %), hackad i bitarRökt havssalt eller vanligt (fling)saltSvartpeppar. 1 röd eller grön paprika i små tärningar1 stor tomat i små tärningar1 rödlök, mycket finhackad2 avodako i tärningarSkalet från 1 limeSaften från 1/2 till en hel lime - smaka dig fram1 tsk sockerEtt par nypor flingsalt