Meze lök recept

Meze!

Meze!

Mixa bönorna (inte alltför fint) och blanda dem med vitlök, spiskummin och citronsaft. Jag bläddrar i en receptfolder från Coop med recept på falafel, några dagar senare äter jag ett par fantastiskt goda libanesiska rätter på en restaurang i Kalmar, får lite tips på meze-rätter av en väninna och så börjar inspirationen snurra fram tills jag börjar laga middagen jag målat upp i mitt huvud
Libanesisk meze hos familjen J.

Libanesisk meze hos familjen J.

Blanda sedan ner ost, lök, salt och. Häll i oljan lite i taget under gång och tillsätt vitlök, persilja och färsk koriander
Recept: Meze på vårt sätt

Recept: Meze på vårt sätt

Koka bulgur ihop med en tärning grönsaksbuljong enligt anvisningarna på paketet, hacka löken och tomaten och blanda ihop allt när bulgurn svalnat
Meze!

Meze!

Finhackad bladpersilja, finhackade soltorkade tomater, bitar så färska tomater, lite gul lök och lite kokt bulgur
Recension: Lebanon Meza Lounge, Stockholm

Recension: Lebanon Meza Lounge, Stockholm

Den senare har dock fått smak av ett antal hela vitlöksklyftor som trängs med grönsaksbitarna. På bordet finns också finhackade, marinerade oliver med paprika och lök, samt ännu en given rätt – en oerhört krämig baba ghanouj, den välkända röran gjord på ugnsrostad aubergine, som har en mild röksmak och en betydligt mer framträdande av citron
Tabbouleh

Tabbouleh

Meze tillbehör tillagades och en buffé dukades upp. Hacka bladpersiljan, myntan, löken och tillsätt i bunken tillsammans med citronsaften, olivoljan och salt
Mezemiddag

Mezemiddag

Återkommande kryddor är spiskummin, vitlök, citron, persilja och mynta. Ja, nu var det ju den där meze-kvällen
Skagentårta

Skagentårta

När tårtan har stelnat så bred ut rommen som ett täcke på toppen, garnera med lite gräslök och drag några varv med pepparkvarnen över tårtan

Libanesisk grillmix

Just nu har jag cravings för Libanesisk grillmix som man hittar på alla mezebord och libanesiska restauranger
Tabouleh

Tabouleh

Jag gjorde även en sås på gräddfil och vitlök samt salt och peppar. Men jag hade mycket citron kvar så jag tänkte att jag äntligen skulle göra tabouleh som jag tror är en libanesiskt rätt, har ätit den på Falafel nr 1 Meze bakom lilla torg på Engelbrektsgatan. ca 2 dl hackad blad persilja2 salladslökar3 tomaterolivoljaen halv citronsaltpepparFinhacka tomat, persilja och lök, jätte finhacka menar jag här. 2 salladslökar
Vinbladsdolmar

Vinbladsdolmar

 Idag blev det grekiska vinbladsdolmar som är vanliga när man äter grekisk meze. Hacka löken och fräs i olivolja tillsammans med pressad vitlök
Ugnsbakad lax med vitlök & kikärtssallad med pestosås

Ugnsbakad lax med vitlök & kikärtssallad med pestosås

Hetta upp olivoljan och tillsätt vitlöken, låt den fräsa med utan att ta färg. 250g Laxfilé + 2msk Olivolja + havssalt2st Vitlöksklyftor, mortlade10cm Grön slanggurka, urkärnad, skuren i halvmånar1/2st Röd lök, skuren i halvmånar1dl Kikärtor, kokta (färdiga från burk)10st Kalamataoliver4st Soltorkade tomater3msk Olivolja2msk Citronjuice1msk Basilika1/2st Röd paprika, skuren i grova bitarDill och citronklyftorBalsamicosirap med citronHavssalt & svartpeppar från kvarnPestosås. 1,5dl Meze Yoghurt3msk TomatpestoHavssaltSåhär kan man göra. 2st Vitlök
Tunisisk morotsdipp

Tunisisk morotsdipp

Skala vitlöken. Skala och hacka löken. Mixa morötter, vitlök och yoghurt. Koka morötter och vitlöksklyftor mjuka i lättsaltat vatten ca 10 min. Låt morötter, vitlök och spiskummin fräsa med 1-2 min. 4 st vitlöksklyftor. 1 st liten gul lök. 2 dl Arla Köket® turkisk meze matyoghurt