Mixa bönorna (inte alltför fint) och blanda dem med vitlök, spiskummin och citronsaft. Jag bläddrar i en receptfolder från Coop med recept på falafel, några dagar senare äter jag ett par fantastiskt goda libanesiska rätter på en restaurang i Kalmar, får lite tips på meze-rätter av en väninna och så börjar inspirationen snurra fram tills jag börjar laga middagen jag målat upp i mitt huvud
Den senare har dock fått smak av ett antal hela vitlöksklyftor som trängs med grönsaksbitarna. På bordet finns också finhackade, marinerade oliver med paprika och lök, samt ännu en given rätt – en oerhört krämig baba ghanouj, den välkända röran gjord på ugnsrostad aubergine, som har en mild röksmak och en betydligt mer framträdande av citron
Meze tillbehör tillagades och en buffé dukades upp. Hacka bladpersiljan, myntan, löken och tillsätt i bunken tillsammans med citronsaften, olivoljan och salt
Jag gjorde även en sås på gräddfil och vitlök samt salt och peppar. Men jag hade mycket citron kvar så jag tänkte att jag äntligen skulle göra tabouleh som jag tror är en libanesiskt rätt, har ätit den på Falafel nr 1 Meze bakom lilla torg på Engelbrektsgatan. ca 2 dl hackad blad persilja2 salladslökar3 tomaterolivoljaen halv citronsaltpepparFinhacka tomat, persilja och lök, jätte finhacka menar jag här. 2 salladslökar
Hetta upp olivoljan och tillsätt vitlöken, låt den fräsa med utan att ta färg. 250g Laxfilé + 2msk Olivolja + havssalt2st Vitlöksklyftor, mortlade10cm Grön slanggurka, urkärnad, skuren i halvmånar1/2st Röd lök, skuren i halvmånar1dl Kikärtor, kokta (färdiga från burk)10st Kalamataoliver4st Soltorkade tomater3msk Olivolja2msk Citronjuice1msk Basilika1/2st Röd paprika, skuren i grova bitarDill och citronklyftorBalsamicosirap med citronHavssalt & svartpeppar från kvarnPestosås. 1,5dl Meze Yoghurt3msk TomatpestoHavssaltSåhär kan man göra. 2st Vitlök
Skala vitlöken. Skala och hacka löken. Mixa morötter, vitlök och yoghurt. Koka morötter och vitlöksklyftor mjuka i lättsaltat vatten ca 10 min. Låt morötter, vitlök och spiskummin fräsa med 1-2 min. 4 st vitlöksklyftor. 1 st liten gul lök. 2 dl Arla Köket® turkisk meze matyoghurt