Jag bläddrar i en receptfolder från Coop med recept på falafel, några dagar senare äter jag ett par fantastiskt goda libanesiska rätter på en restaurang i Kalmar, får lite tips på meze-rätter av en väninna och så börjar inspirationen snurra fram tills jag börjar laga middagen jag målat upp i mitt huvud
Ja, nu var det ju den där meze-kvällen. På grund av detta envisa virus som bestämt sig för attt flytta in hos oss, så har vi fått skjuta upp vår mezemiddag ett par gånger
Jag hade även mycket persilja i frysen sedan jag lagadebulgursalladen för någon vecka sedan. Blanda med den avsvalnade kokta bulgurn, häll på citronsaft och olja samt salt och peppar
Även om vi i Sverige länge haft vårt smörgåsbord eller olika former av bufféer, så har kanske maten fått lite inspiration från andra länder, vi äter tapas, meze och antipasti
Tabbouleh är en vegetarisk rätt som traditionellt serveras som en meze i mellanöstern. Skär tomaterna till tärningar och blanda med den ljumma bulguren
Med det färskt i åtanke vill jag fortsätta på det vegetariska temat och äta libanesisk meze. Bulgur kokt i underbar lantbuljong med sting av chili, hummus, ugnsrostade kikärtor, haricots verts, bönor, sallad och rostade pinjenötter
Bra till grillad mat eller meze ( smårätter), även super gott till hemgjorda korvar med mycket smak. Couscous istället för bulgur om man inte har tiden att koka bulgur (som är i original receptet)