Provade ett nytt recept igår på en kalljäst limpa, recept från Bakverk och fikastunder. Jag ändrade havrekli till havregryn och manitoba cream till vanligt mjöl, och det gick bra
Tillsätt solroskärnor, sesamfrön och linfrön. 15 g jäst för matbröd600 g vatten½ msk agavesirap70 g raps- eller olivolja2 msk hela psylliumfröskal½ tsk malda psylliumfröskal110 g torkade aprikoser110 g russin70 g solroskärnor30 g sesamfrön50 g krossade linfrön480 g bovetemjöl85 g rismjöl85 g mörkt teffmjöl30 g havremjöl på rent havre20 g saltGör såhär
Den första danska limpan jag bakade kommer från boken "Bröd från brunkebergs bageri" och heter Brunkans danska, den är trevligt men dock betydligt sötare än mina
Men det var ju jullimpan jag skulle berätta om också. Den limpan kommer jag att baka fler gånger. Erikas jullimpaERIKAS JULBRÖD (LCHF)1 bröd100 g mandel50 g valnötter50 g sesamfrön2 msk fiberhusk1,5 tsk salt2 tsk bakpulver75 g russin1,5 msk kanel2 msk rom100 g mandel, grovhackade250 g kesella/kvarg 10% (eller turkisk yoghurt eller creme fraiche)6 äggGör så här. Mixa mandel (100 g), valnötter och sesamfrön till mjöl och blanda med övriga torra ingredienser i en bunke
Sila av vattnet från sesamfröna och blanda ner dem också i degen. 50 g rostade sesamfrön. Rosta sesamfröna i 200 graders ugnsvärme tills de blir gyllenbruna. 50 g rostade sesamfrön