Lergryta kött vin recept

Mustig gulasch i lergryta

Mustig gulasch i lergryta

Skala och hacka löken grovt och lägg i grytan tillsammans med köttet. Blanda krossade tomater med tomatpuré, socker, salt, peppar, paprikapulver, vatten, vin och fond och häll i grytan
Ölkött i lergryta

Ölkött i lergryta

Servera med kokt potatis, sallad och rött vin. Nötkött kokt i öl i lergryta. Fräsch och mild i smaken, med en doft av eukalyptus och mynta, god till både kött och fiskrätter
Mustig gulasch i lergryta

Mustig gulasch i lergryta

Skala och hacka löken grovt och lägg i grytan tillsammans med köttet. Blanda krossade tomater med tomatpuré, socker, salt, peppar, paprikapulver, vatten, vin och fond och häll i grytan
Grytstek i lergryta

Grytstek i lergryta

Skär köttet i fyrkanter, bryn det runt om i panna c. Tillsätt vinet, buljongen, låt småkoka ihop. Lägg lergrytan i blöt
Nysäters stek i lergryta

Nysäters stek i lergryta

Lägg köttet i lergrytan tillsammans med lök, morötter och vitlök. Hetta upp rapsolja i en stekpanna och bryn köttet så att det får fin färg runt om, salta och peppra
Mustig Grytstek i (lergryta)

Mustig Grytstek i (lergryta)

blanda ner allt tillsammans med köttet. Tillsätt vinet, buljongen, låt småkoka ihop. Lägg över allt i lergrytan
Porchetta i lergryta

Porchetta i lergryta

Lägg över köttbiten i lergrytan, häll på vin och vatten och lägg på locket. En bit fläskkarré, eller grishals som vi sa förut här nere i Skåneland, skärs upp på två håll och fylls för att sedan rullas ihop till en köttig rulltårta, och vips så kallas den plötsligt porchetta istället
Mustig Grytstek i (lergryta)

Mustig Grytstek i (lergryta)

Ansa grönsaker, skär i femöringar, blanda ner allt tillsammans med köttet. Tillsätt vinet, buljongen, låt småkoka ihop
Lägg lammet i lergrytan

Lägg lammet i lergrytan

Köttets mörka färg kommer från rödvinet. Det är mycket enkelt att få till en middag för fyra personer i ett och samma kärl om man använder en lergryta
Långkok: revbenspjäll i rödvin

Långkok: revbenspjäll i rödvin

Lägg ner köttet i en lergryta eller liknande som tål ugnsvärme(med lock). Bryn köttet på hög värme så att det får en fin brun färg runtom,salta och peppra
Lergrytans lov

Lergrytans lov

Bryn köttbiten i smör i en het stekpanna och lägg den i lergrytan. Mortla därefter ihop rosmarin, mejram, vitlök och flingsalt och gnid in köttet med detta
Grekisk marinerad lammstek

Grekisk marinerad lammstek

Lägg köttet i en lergryta med lock och sila marinaden. Häll 2 dl av marinaden i lergrytan tillsammans med köttet. Efter ca 2-3 timmar är steken färdig, d v s när köttet känns mjukt eller släpper benet om ni använt kött med ben i. 3 dl vitt vin. 3 dl köttbuljong