Detta kallas för att blanka såsen. Servera lutfisken med såsen, kokt potatis, kryddpeppar, grön ärtpuré och eventuellt stekt bacon eller stekt fläsk i små tärningar som man gör i Bohuslän och i Norge
Koka pastan, spola med kallt vatten och låt rinna av. Ovanpå det en bottenredd gratängsås med mellangrädde, mjölk, ost, gul lök, persilja och tonfisk - kryddad med salt, svartpeppar, vitpeppar och cayennepeppar
Koka tortellinin nästan färdig, skölj av med kallt vatten och ställ åt sidan så länge. Tortellini är jättegott att gratinera med en ostsås och lite av det man är sugen på
Lägg i formen och salta potatisen, skär över smör ( lättast med en kall osthyvel). Lägg i lök, vitlök, morot, bacon och lagerblad runt om köttet och låt det även få lite färg
Skölj av köttet i kallt vatten. Lägg ner köttet i såsen och koka upp, smaka av med salt och peppar. Stek baconet knaprigt, tillsätt purjolöken och stek den mjuk
Halvera baconlängderna. 12 paket bacon. 1Trä upp ett ordentligt grillspett per person, varva kött, bacon och grönsaker. 1Pensla spetten med marinaden och låt dem ligga kallt cirka 1 timme. 1Strö över lite persilja och servera spetten med sås och sallad