Kött saltlag recept

Grillade kamben som legat i saltlag

Grillade kamben som legat i saltlag

När jag hittar färska kamben i köttdisken så köper jag ofta hem en större mängd. Grillade kamben är så galet gott om man får till den rätta kryddan med saltlag och glaze
Dubbelmarinerad tjälknul

Dubbelmarinerad tjälknul

Lägg det frysta köttet otinat i en ugnssäker form eller stekpanna. Kryddad saltlag. (Flera köttbitar kan läggas i ungslångpanna och stekas samtidigt
Tjälknöl

Tjälknöl

Jag använde nötkött men det blir mycket bra med älgkött också. Gör en saltlag – Lägg alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp
Tjälknöl av älgstek

Tjälknöl av älgstek

Nu, några år senare har jag ätit diverse viltmat, styckat, malt hundratals kilogram köttfärs och sist men absolut inte minst – njutit
En frusen knölig älgstek

En frusen knölig älgstek

För att rädda steken, lade Ragnhild köttbiten i en kryddig saltlag och Herr och fru Nilsson insåg att de just skapat en fantastiskt god maträtt – Tjälknöl
Skinkstek och tjälknöl i Crock pot

Skinkstek och tjälknöl i Crock pot

Saltlagen kan du ösa lite över köttet när det skurits upp i tunna skivor. Jag serverade det kallskurna köttet med potatisgratäng, sallad, olika grönmögelost och en sky/gräddsås med glögg smaksatt med fikon och portvin som fått reducera och koka ett par timmar
Tjälknöl på Rådjursskinka

Tjälknöl på Rådjursskinka

Sätt det varma köttet i en absolut tät plastpåse. Saltlag. Inte längre då köttet kan bli för salt. Lägg det frusna köttet på galler i nedre delen av ugnen på 100 grader. Stick en termometer i den tjockaste delen av köttet när den har tinat efter ca 2-3 timmar. Vid 60 grader är köttet rött, vid 70 rosa och vid 75 helt genomstekt
Variabel tjälknöl

Variabel tjälknöl

När köttet tinat tillräckligt efter några timmar, sätt in termometer. Koka upp vatten till saltlagen och blanda i de ingredienser du vill ha med
Tjälknöl på vilt

Tjälknöl på vilt

Efter ett par timmar när köttet tinat lite kan du sticka in en termometer i mitten av köttbiten. Saltlag
Confiterad fläsksida

Confiterad fläsksida

Du kan antingen välja att rimma köttet i saltlag eller göra en saltsörja smaksatt med örter. Blev helt kär i ett stycke kött för en tid sedan, nämligen confiterad fläsksida
Fransyska à-la Ra

Fransyska à-la Ra

Lägg köttet i en trång bunke och häll på den svala saltlagen. Putsa köttet från ev hinnor och fett. Lyft köttet ur lagen och rulla runt den i kryddblandningen, klappa in ordentligt
Squashinläggning

Squashinläggning

Gott som tillbehör till allt kött. saltlag. Koka upp saltlagen i en stor kastrull. Sila av saltlagen och koka upp ättikslagen
Tjälaknöl

Tjälaknöl

Sätt in den frysta köttbiten i kall ugn. Saltlag. Saltlag. 2 kilo innanlår av älg eller nötkött. Stick in en köttermometer efter 2-3 timmar när köttet tinat. Låt köttet steka i 8-10 timmar, beroende på köttstyckets form och hur väl stekt du vill ha tjälknölen.   2 kilo innanlår av älg eller nötkött
Lammrulle rökt med äppelved

Lammrulle rökt med äppelved

Blanda nitritsalt och socker och strö jämnt över köttsidan. Blanda saltlagen och lägg i rullen med en tyngd ovanpå (kan vara en tung tallrik) så den håller sig under ytan