När jag hittar färska kamben i köttdisken så köper jag ofta hem en större mängd. Grillade kamben är så galet gott om man får till den rätta kryddan med saltlag och glaze
När det är fint väder så vill man inte stå inne i köket och steka köttfärs. Grillat kött, skuret i fina strimlor är betydligt godare än köttfärs blandat med en kryddpåse
För att rädda steken, lade Ragnhild köttbiten i en kryddig saltlag och Herr och fru Nilsson insåg att de just skapat en fantastiskt god maträtt – Tjälknöl
Saltlagen kan du ösa lite över köttet när det skurits upp i tunna skivor. Jag serverade det kallskurna köttet med potatisgratäng, sallad, olika grönmögelost och en sky/gräddsås med glögg smaksatt med fikon och portvin som fått reducera och koka ett par timmar
Sätt det varma köttet i en absolut tät plastpåse. Saltlag. Inte längre då köttet kan bli för salt. Lägg det frusna köttet på galler i nedre delen av ugnen på 100 grader. Stick en termometer i den tjockaste delen av köttet när den har tinat efter ca 2-3 timmar. Vid 60 grader är köttet rött, vid 70 rosa och vid 75 helt genomstekt
Du kan antingen välja att rimma köttet i saltlag eller göra en saltsörja smaksatt med örter. Blev helt kär i ett stycke kött för en tid sedan, nämligen confiterad fläsksida
Lägg köttet i en trång bunke och häll på den svala saltlagen. Putsa köttet från ev hinnor och fett. Lyft köttet ur lagen och rulla runt den i kryddblandningen, klappa in ordentligt
Sätt in den frysta köttbiten i kall ugn. Saltlag. Saltlag. 2 kilo innanlår av älg eller nötkött. Stick in en köttermometer efter 2-3 timmar när köttet tinat. Låt köttet steka i 8-10 timmar, beroende på köttstyckets form och hur väl stekt du vill ha tjälknölen. 2 kilo innanlår av älg eller nötkött
Blanda nitritsalt och socker och strö jämnt över köttsidan. Blanda saltlagen och lägg i rullen med en tyngd ovanpå (kan vara en tung tallrik) så den håller sig under ytan