Het oxfilé recept

Whiskysås à la ArneHemligheten med såsen är att offra lite av whiskyförrådets godaste flaska. Den ska vara riktigt rökig, något Islay-sorterna är kända för. Varför såsen heter Arne? Förklaringen är att Mats heter Arne som andranamn – ett ganska diskret sätt att uppkalla en maträtt efter sig själv. Servera såsen till kött av antingen det finare slaget som oxfilé eller det enklare slaget som pannbiff .
Smördegsinbakad oxfilé

Smördegsinbakad oxfilé

Bryn den runtom i het stekpanna i lite smör. Salta och peppra oxfilén. Lägg oxfilén en bit in på smördegen, strö ut vitlök, timjan och ost alldeles intill köttet
Jamies oxfilé

Jamies oxfilé

Förra lördagen gav vi oss på ett av recepten på oxfilé och det ångrade vi verkligen inte.   Oxfilé med pepparrotsås   2 portPepparrotsås2 dl crème fraiche2-3 msk riven pepparrot (smaka dej fram)½ citron, rivet skal och juicesalt och svartpepparolivoljaBlanda samman alla ingredienser i en skål, smaka av och låt såsen stå och dra en stund innan du serverar den. 2 skivor oxfilé à 200 gen stor kvist färsk rosmarinflingsalt och svartpepparolivolja1 stor vitlöksklyftaFinhacka rosmarinbladen och blanda med salt och peppar på en skärbräda. Lägg köttbitarna i en het stekpanna, låt dom steka på 1 minut och vänd sedan på dom. 2 skivor oxfilé
Portvinsgravad oxfilé med rostade hasselnötter

Portvinsgravad oxfilé med rostade hasselnötter

Hacka hasselnötterna grovt och rosta dem i en het panna. Gravad oxfilé känns lite retro men är faktiskt en riktig höjdare, en perfekt förrätt eller kanske som en del av en buffé
Oxfilé Provençale med råstekt sötpotatis

Oxfilé Provençale med råstekt sötpotatis

Vi avnjöt denna middagen med ett gott vin som heter Ricossa Barolo. -)) så lyxade vi till det lite igårkväll här hemma istället och gjorde Oxfilé Provençale
Oxfilé Provençale

Oxfilé Provençale

Stek potatisen i en het panna med matolja tills den får fin färg, stek i flera omgångar. Skär och putsa oxfilén ren från hinnor och senor och bryn den i en stekpanna med smör
Oxfilé till fest

Oxfilé till fest

Bryn filén hastigt runt om i en het stekpanna i någon msk smör eller olivolja. Ta ut oxfilén och häll av marinaden
Oxfilé Wellington, serveras med rödvinssås

Oxfilé Wellington, serveras med rödvinssås

Oxfilé. Putsa oxfilén och skär i portionsstora tournedos. Bryn köttet i smör i het stekpanna, ca 2 min på vardera sida. 625 g oxfilé. Oxfilé 625 g oxfilé 400 g smördeg 1 ägg, uppvispat 1 tsk salt 1 tsk svartpeppar, nymald 1 msk smör 10 gröna sparrisar
Kallskuren oxfilé

Kallskuren oxfilé

Bryn filén i smör i het panna. Vi bjöd på buffé med kallskuren oxfilé. Putsa oxfilén. Klappa in kryddmixen runt om oxfilén
Tunn oxfilé med vitlök, rosmarin och svamp

Tunn oxfilé med vitlök, rosmarin och svamp

Schiacciata är också kött i tunna skivor, men som får gå in i het ugn en kort stund för att bli. Lägg rosmarinbladen i en sil och häll över hett vatten så att oljan och smaken kommer igång
Oxfilé provencale - Recept

Oxfilé provencale - Recept

Hetta upp oljan i en stekpanna tillsätt smöret. Jag har tidigare gjort ett inlägg med Oxfilé provencale, men då skrev jag inte ut något recept
Oxfilé med potatismos i fillodeg!

Oxfilé med potatismos i fillodeg!

Salta och peppra köttet, bryn det runt om i smör i het panna, lägg på en plåt med bakplåtspapper. 6 bitar oxfilé. 6 bitar oxfilé