Gås timjan recept

Fikonsås till anka.

Fikonsås till anka.

En sås som passar lika bra till kyckling, gås och kalkon som till anka. ½ tsk timjan.  Fikonsås till stekt ankbröst2 msk hackad gul lök1 liten vitlöksklyfta, fnhackad1 skiva bacon, finstrimlad½-1 tsk vitpepparkorn, krossade1 morot, finhackad2 msk vetemjöl1½ dl madeira1 dl + 2 msk rött vin2 dl vatten1 tärning grönsaksbuljong3+2 strimlade torkade fikon½ tsk timjan3 msk hackade persiljestjälkar½ lagerblad1 msk kinesisk soja1 msk smörFräs lök, vitlök, pepparkross, bacon och morot i smör. Häll i vatten, buljongtärning, 3 strimlade fikon, timjan, persiljestjälkar, lagerblad och soja och låt det koka upp

Örtgravad tjälknöl på kanadagås

Kanadagås, liksom andra gäss kan vara sega att äta. Kan också med fördel användas som kallskuret till en förrätt, eller som smörgåspålägg
Svartsoppa

Svartsoppa

Servera med krås av gås, kokta äppelklyftor och katrinplommon. 4 dl gåsblod. 1 tsk timjan. Vispa samman blod, vetemjöl och vinäger
Ayla och Christins gåsamiddag

Ayla och Christins gåsamiddag

Gås1gås (ca 4 kg) 2 msk salt 1 msk svartpeppar, nymalen 3 röda äpplen (royal gala) 10 katrinplommon 10 torkade aprikoser steksnöre. 1Brysselkål15 brysselkål 2-3 msk gåsfett 1 msk smör salt. 1Sås2 schalottenlökar 1 dl gåsfett 1 dl vispgrädde 1 dl portvin 1 dl madeiravin färsk timjan salt peppar

Helstekt gås med rödkål och gräddsås

Fyll gåsen med äpple, katrinplommon och timjan. Gåsen. - Små skalade, halvkokta potatisar, som sedan steks i gåsfett och smaksätts med salt, peppar och timjan
Tinas gåsamiddag

Tinas gåsamiddag

Gåsen. Skär av vingarna på gåsen, precis i leden, och lägg dem åt sidan. Skär bort fettanhopningarna på gåsen som sitter vid halsen och baktill på gåsen och lägg dessa i en kastrull för att använda till stekning

Thanksgiving med Kalkon!

Kalkon har vi faktiskt inte provat på tidigare, annars har vi testat både struts, gås, vildand och jag vet inte allt
Vaktlar

Vaktlar

När det finns så mycket annat som t ex anka, gås, pärlhöna och vaktel. Lägg timjankvistar inne i vaktlarna
Gåsamiddag: en genväg

Gåsamiddag: en genväg

Timjan. En riktig gåsamiddag har en viss bankettaktig kvalitet som både är en lockelse och en smula avskräckande
Champagnevänliga förrätter på nyår

Champagnevänliga förrätter på nyår

Så här gör du en god hallonsås till gås eller anklever. 400 gram eko köttfärs400 gram kalvlever (eller gris/nöt/kyckling)300 gram pancetta (eller bacon)1 dl grädde3 ägg1/2 dl sherry1/2 dl konjak1/2 dl porter eller annat öl2 msk vällagrad balsamico1 tsk timjan, 1 tsk oregano, 1 tsk persilliade, lite riven muskotnöt1 msk örtsalt1 msk vitpeppar och 1 msk svartpeppar (helst från kvarnen)2 msk hackad persilja4 vitlöksklyftor1 finhackad lök1 dl finhackad ättiksgurkaEv 1 msk kaprisDekoration
Confit Byaldi

Confit Byaldi

på anka och gås som kokas i sitt eget fett. Eventuella rester är underbart gott på rostad italienskt lantbröd, bredda med smör med skivad mozzarella, hackad timjan och toppade med resterna samt salt & peppar och olivolja ringlad överst
Confit Byaldi

Confit Byaldi

på anka och gås som kokas i sitt eget fett. Eventuella rester är underbart gott på rostad italienskt lantbröd, bredda med smör med skivad mozzarella, hackad timjan och toppade med resterna samt salt & peppar och olivolja ringlad överst
Svartsoppa med krås

Svartsoppa med krås

förslagsvis hals, hjärta och lever av gås. 1 msk timjan. 3 dl gåsblod. Reducera äppelmusten till 1 dl. Blanda reduktionen med alla ingredienser förutom blod och vetemjöl i en gryta

Mårtensafton på traditionellt vis

I vår tid förknippas gåsätande i första hand med Skåne. Varför han avbildas med en gås kan du läsa om på Katolskt magasin