Bouillabaisse med rouille recept

Bouillabaisse och rouille med rostad paprika

Bouillabaisse och rouille med rostad paprika

Jag tror faktiskt att jag kan uttala både ”bouillabaisse” och ”rouille” på franska, så något måste väl ha fastnat på franskalektionerna i skolan
Bouillabaisse med rouille + bakom kulisserna

Bouillabaisse med rouille + bakom kulisserna

Nu till Bouillabaissen, eller fiskarhustruns gryta. Till grytan serverar jag en klassisk rouille, en god röra med vitlök och saffran som är urgod att servera till grytan och ett gott bröd
Bouillabaisse med rouille

Bouillabaisse med rouille

Börja med att skala räkorna. Gör under tiden rouillen. Värm upp en panna på hög temperatur Fräs räkskalen tillsammans med lök, morot, lagerblad och timjan i lite smör och olja
Bouillabaisse med rouille

Bouillabaisse med rouille

Servera medrouille eller vitlöksmajonnäs och varmt bröd att bryta och fånga upp den härliga, mustiga soppan med
Bouillabaisse St John

Bouillabaisse St John

Servera med hackad persilja och rouille. Koka upp, smaka av med ½ tsk salt och 2 krm peppar. 300 g räkor med skal
Bouillabaisse

Bouillabaisse

Bouillabaisse, sydfransk fisksoppa/gryta, här serverar jag den tillsammans medrouille, en slags majonnäs med chili och paprika
Bouillabaisse

Bouillabaisse

Smaksätt med citron- och apelsinsaft, salt och peppar. Servera kall rouille till. Stek den i olivolja i en stekpanna, avsluta med lite
Rouille

Rouille

En slags majonnäs som passer bra till bouillabaisse, eller bara doppa ett gott bröd i. Mixa allt med en stavmixer, tillsätt oljan lite i taget tills det blir en majonnäsliknande konsistens
Rouille

Rouille

Lägg det urkramade brödet tillsammans med äggulorna och pressad vitlök i en rundbottnad skål eller i matberedare
Fiskasoppa med nordiska rötter

Fiskasoppa med nordiska rötter

En klassisk fisk och skaldjurssoppa för mig är ju en fransk bouillabaissemedrouille, men det klingar ju inte så nordiskt

Bouillabaisse med rouille

En fiskgryta, bouillabaissemedrouille. Bouillabaisse. Medan Anders var med Arvid och Sigrid på tennis fixade jag dukning och matlagning

Rouille från Provence

4 personer. 1 potatis. ca 100 g. 1 röd paprika. ½ röd chilifrukt. ½ g saffran. 2-3 vitlöksklyftor. 1 tsk citronjuice
Majonäs, aioli och rouille

Majonäs, aioli och rouille

Med saffran blir det en rouille, som används till fiskrätter, inte minst till Bouillabaisse, den världsberömda fisksoppan från Marseille

Kockens tips – grym grund till Bouillabaisse

Tillsammans med fisk och skaldjur en riktigt god rätt att äta nu när det är kallt och mörkt ute. Tillbehör kan vara aioli, rouille, riven parmesan, krutonger eller citron

Lyx som i Paris på 1920-talet

Varmrätten var bouillabaissemedrouille och till dessert frossade vi på chokladmousse. Boullabaisse medrouille har jag lagat tidigare här på bloggen
Kycklingbouillabaisse

Kycklingbouillabaisse

Stekta brödkrutonger av vitt bröd med en klick rouille passar bra attlägga i bouillabaissen. Smaka av med salt och peppar