Anns Pizzabaguetter med chili och vitlök, 12 st kalljästa
Betygsätt receptet!
Ditt betyg
Snittbetyg 00 röster
Ingredienser
25 g
jäst
1 tsk
salt
1 msk
oregano
½ dl
olivolja
Lite hackad chili (1 grön och en röd) + 2 pressad vitlöksklyfta
2 dl
rivna morötter, kan uteslutas
1 dl
krossat linfrö
2,5 dl
passerad tomat
3,5 dl
kallt vatten
900 g
(15 dl) vetemjöl
40 g
(2 dl) kruskakli
1 tsk
bakpulver
Till morgonen
1 uppvispat
ägg för pensling
Skivad/riven ost (jag använder alltid goudaost)
Beskrivning
Gör så här
1. Smula ner jästen i en degbunke och strö över salt, oregano, matolja som snabbt löser upp jästen.
2. När jästen är upplöst tillsätt krossat linfrö, passerad tomat, vatten, hackad chili, pressad vitlöksklyfta, ev. rivna morötter och rör om.
3. Tillsätt nu blandningen av vetemjöl, kruskakli och bakpulver och arbeta degen smidig/slät
4. Forma degen till 12 baguetter och lägg dem på plåt klätt med bakplåtspapper, täck över med bakduk och låt dem jäsa ca 10 timmar över natten i kylen. Om du inte får plats med plåten i din kyl så låt degen jäsa i bunken över natten och baka ut baguetterna på plåt på morgonen och låt jäsa en liten stund före gräddningen.
5. På morgonen tar du ut baguetterna och ställer dem på spisen, sätter ugnen på 250°C.
6. Strax före ugnen har nått rätt gradantal, pensla baguetterna lägg/strö på ost skivor/riven.
7. Grädda baguetterna på mittersta falsen ca 13 min.
8. Det går bra att göra degen på samma sätt och baka ut baguetterna på plåt för jäsning 1 timme och därefter grädda i ugnen.
Vänd dem efter halva tiden och låt de sedan stå kvar i ugnen över natten, gärna med luckan på glänt. Strö över salt och socker så att de får ett tunt täcke över sig
Det bästamed heta räkor är att man själv bestämmerstyrkan på dem. För att få mer smak på oljan är "Hemligheten" att man låter koka upp oljan med vitlök ochchilioch sedan kyla den
Smaka av med salt och ev. Servera med bröd. Skala och hacka vitlöken, kärna ur och hacka chilinoch fräs allt sakta på svag värme i olivoljan i en stekpanna
Idag har veckohandling blivit av och jag har lagat första rätten som var inplanerad för måndag, en jättegod pasta som vänds runt medchili- och vitlöksolja, citronskal och ruccola
4 4 morötter 1 liten rödlök 3 vitlöksklyftor 1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar) 2 msk smör 1 dl hackad kruspersilja flingsalt Lägg till i inköpslistan Kupongen är laddad Kryddor på små glas 10 % rabatt Santa Maria 3- 80 g Mer info Ladda kupong
Så vansinnigt gott så jag måste skriva upp det innan jag går och lägger mig och glömmer. Nu måste jag bara ge er en liten försmak av det hela, nämligen dom här champinjoner som jag gjorde som tillbehör till rätten
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.