Närmare bestämt en tjälknöl påren. Tjälknöl, tjälknul eller tjälaknul är ursprungligen en norrländsk maträtt bestående av djupfryst kött, vanligen älgkött, som ugnssteks på låg värme
Det blev påren - men går ju bra att göra även med annat kött. Strå på exv viltkrydda och svartpeppar. Tjälknöl pårenenrenstekpå ca 1 kg 5 dl vatten 1 dl salt 1 tsk sockernågra svartpepparkornnågra kryddpepparkorn två lagerblad två vitlöksklyftor Lägg det frysta köttet i ugnen på ett galler med långpanna under i 11 timmar på ca 80 grader. Lägg ner köttet i saltvattnet och låt ligga svalt med tyngd på i 3 – 5 timmar
Fördela renröranpå omeletten, toppa med en klick löjrom och dekorera med en timjankvist i varje. Hacka den rökta renfilén fint och blanda ner i crème fraiche tillsammans med pepparrot
Italiensk sallad på vårt vis. Lägg bönorna i matberedaren med kniven monterad och mixa slätt. Nu ska ni också få ta del av vårt senaste publicerade matreportage i Kuriren (6/2015) där temat på vår matvrå var ”vårens fester” där vi tipsade om olika sallader som en del av en buffé
Blanda renskaven med palsternackspurén, rödbetorna och morötterna och servera på djupa tallrikar. Skala dem när de är färdigkokta genom att klämma bort det på samma sätt som när man skållar mandel
Lägg i köttet när kokspadet har kokat upp, lägg på locket. Låt köttet sjuda på svag värme i 45 minuter. Vänd köttet och sjud det ytterligare ca 45 minuter tills innertemperaturen är 75º
Brantevikssillen är en populär sill och många hittar till bloggen i jakt på ett enkelt recept, byggd på färdig inläggningssill snarare än att köpa sillfiléer
Hjortgryta på ytterlårHjortgryta. Skär köttet i lämpliga bitar och stek dem på hög värme runt om. Hittade en bit hjortkött långt in i frysen och det passar väl bra så här i höstrusket
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.