Tomatpaj
receptfavoriter.se
receptfavoriter.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • PAJDEG: 3 dl vetemjöl
  • 10,5 dl grahamsmjöl
  • 1100 gram kallt smör eller margarin
  • 11 msk rapsolja
  • 11 krm salt
  • 12 msk vatten
  • 1 FYLLNING: 250 gram (1 pkt) små tomater som cocktailtomater, plommontomater eller vildmix
  • 1100 gram riven Gruyère eller Appenzeller
  • 11/2 dl grädde
  • 13 Digestivekex
  • 11 msk färsk plockad timjan eller oregano (eller 1 krm torkad) eller blanda örter som timjan, oregano och rosmarin
  • 11/2 krm svartpeppar
  • 11,5 krm saltSätt ugnen på 200 grader varmluftsugn. PAJSKAL: Skär smör i kuber. Lägg alla ingredienser till degen i en bunke eller matberedare och arbeta ihop till en deg. Knåda inte degen. Slå in degen i lite gladplast och lägga i kylen i 20-30 minuter att vila. Kavla eller trycka ut den i formen innan bakning. Stick hål över botten av degen med en gaffel innan du gräddar den. Förgrädda pajskalet i 8-10 minuter i nedre delen av ugnen. Ta ut och låt svalna något. FYLLNING: Smula Digestivekexen och sprid ut i botten på pajskalet. Skölj tomaterna och dela dem i tre delar eller fjärdedelar. Sprid ut i botten. Salta och peppra på tomaterna. Riv ost och sprid ut den. Plocka och hacka örter som timjan eller oregano och sprid ut över osten. Häll över grädden och fördela jämnt över fyllningen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 20 minuter. Stäng av ugnen och öppna luckan på glänt och låt stå ytterligare 5 minuter. Ta ut och låt svalna något innan servering. Kan ätas både varm och kall.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.