Den såg först inte så frisk ut men efter att ha slängt bort en del och sparat en liten del bottenskrap av surdegen, matat på den med nytt friskt vatten och ekologiskt vetemjöl kom den igång igen och blev så i lördags morse till ett rågbröd med äpple
- En av oändliga anledningar till att älska surdegsbröd. När man bakar det som ligger i toppskiktet på favoritlistan, använder sig avfavoritingredienser, och även själva resultatet blir välgräddat och fint - då kan vi tala om recept värda att rekommendera
Jag bokstavligen älskar surdegsbröd, och jag älskar smaken avråg. Och om du inte skall baka surdegsbröd, ja, då tycker jag du skall köpa boken i alla fall, bara för de härliga bildernas skull, för de sköna kommentarerna, och för den avslappnade men ändock proffesssionella känslan boken ger
Jag höll mig till råg men piffade till det hela med mandlar i form av både lite mandelmjöl för saftighetens skull och hackade sötmandlar för knaprigheten
Ingredienser 150 g ( 1 påse) KronJäst Surdeg Råg 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk 500 g (5 dl) vatten, kallt 750 g (ca 12,5 dl) vetemjöl special 18 g (3 tsk) salt eller havssalt 20 g (1,5 msk) oliv- eller rapsolja1 Rör ihop jäst, surdeg och vatten. Häll i saltet sista 2 min av blandningstiden
Har letat länge efter ett surdegsbröd som är lite mitt-emellan-grovt. 250 g Surdeg avråg (nymatad och pigg). 125 g Grovt rågmjöl. Blanda ca ½ dl Surdegsgrund med 100 g Vatten och 60 g grovt Rågmjöl. 250 g Surdeg avråg (nymatad och pigg). 125 g Grovt rågmjöl. ca ½ dl Surdegsgrund med 100 g Vatten och 60 g grovt Rågmjöl
Ställ också ett bleck för vatten i botten av ugnen. Nu ska vi se hur den fungerar i ett surdegsbröd. 100 rågkross. 200 gram grovt rågmjöl. 1½ dl rågsurdegsgrund. ca 650 gram specialvete med hög glutenhalt (Manitoba Cream en favorit). 100 rågkross 200 gram grovt rågmjöl. 1½ dl rågsurdegsgrund. ca 650 gram specialvete med hög glutenhalt (Manitoba Cream en favorit)
Ett av de godaste bröden jag har bakat. Spar en liten klick av degen och sätt i kylen till nästa gång. Fm/Dag3 dl rågmjöl (eko)3 dl ljummet vattensurdegsklick= surdegen2,5 dl hel råg1 dl hampafrön0,5 dl svarta sesamfrön0,5 dl psylliumfrön0,5 dl solrosfrönKokande vatten=skållningenBlanda 3 dl ekologiskt rågmjöl med 3 dl ljummet vatten och en surdegsklick. SurdegenSkållningen1 dl vattenRågmjöl+Dinkelmjöl (ha 10 dl till hands. mer info nedan)1 msk salt0,5 msk-1 msk brödkrydda (jag hade kummin, men funkar perfekt med fänkål, anis eller färdigblandad brödkrydda eller en mix av allt)Blanda surdegen, skållningen, vattnet med salt och brödkrydda. 3 dl rågmjöl. 2,5 dl hel råg. 3 dl ekologiskt rågmjöl
[Annons]Surdegsbröd. Det är svårt att utse en favorit eftersom olika bröd har olika egenskaper. Levainbröden hör till favoriterna och bland dessa skulle jag nog rekommendera det som bakas med lite jäst
Dag 11 dl rågsurdegsgrund 3 dl vatten 2 dl rågmjöl 2 dl vetemjölRör ihop och låt stå i rumstemperatur övertäckt över natten. Skär den i 6 avlånga bitar. 11 dl rågsurdegsgrund. 2 dl rågmjöl
Skölj av köttet i kallt vatten och torka av det med hushållspapper. Koka upp vatten, salt, skalad och klyftad lök, skalad morot i bitar, ska-lad rotselleri i bitar, vitpeppar, lagerblad, timjan och persilja i en gryta eller tryckkokare
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.