Jämna till ytan på bröden med en slev. Mät alltid med termometer, kärntemperatur på brödet skall vara 98°C. Pensla skorpan 3-4 gånger med vatten under tiden
Blanda med visp i en degbunke på 4 liter samman vatten, surdeg och rågmjöl. Täck med plastfilm och låt jäsa i avstängd ugn 12-16 timmar. Värm ugnen till 250C, spruta in rikligt med vatten med hjälp av en blomspruta precis innan bröden sätts in
Vid den första jäsningen steg inte degen till det dubbla, utan snarare till det tiodubbla. Surdegen bubblade dock mycket mera den här gången och jag missade rejält (= somnade på soffan) med jästiderna
Bakade ett mycket gott danskt rågbrödmed öl igår, första gången jag bakar med öl och jag var rädd att brödet skulle smaka öl då jag absolut inte gillar öl, men brödet tog inte alls smak av ölet, himla mumsigt blev det i alla fall
Lite jobb för mig den här veckan så jag har fått massor av tid med Nobelle i stället. Visst det är vetemjöl i detta receptet med MEN det blev ändå saftigt och gott trots en hög mängd rågmjöl
Dag 1250 g vatten [2,5 dl] 175 g fint rågmjöl, gärna stenmalet 25 g rågsurdeg. Dag 2 Deg från dag 1 700 g fint rågmjöl, gärna stenmalet 500 g vatten [5 dl] 25 g havssalt 1 msk rapsolja (eller olivolja)
Smöra en 1½-liters rågbrödsform och lägg i degen. Pricka ytan med en gaffel och ställ brödet i en 150 grader varm ugn. Efter 20 minuter i ugnen tas brödet ut och smörjs med smör, som penslas på när det börjar smälta
Häromdagen testade jag ett nytt recept på ett danskt rågbröd. Inte hunnit med det när jag har jobbat eftersom jag försöker lägga mig tidigt men imorgon är jag "ledig"
Har sett på väderappen att från och med imorgon ska vädret bli lite sämre jämfört med sommarvärmen vi haft senaste veckan så idag gäller de att passa på o njuta av de fina vädret
Måste göra de här snart igen, kanske med en lakritsfyllning. Dubbla citronkakor,. Tryck till varje boll med en gaffel och grädda kakorna ca 15 minuter i 150 grader
Mal nötter och mandel på mandelkvarn och blanda det malda med socker och potatismjöl. Rulla valnötsstora bollar av smeten och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper
(* Använd med fördel din kallla surdeg direkt från dvalan i kylen (detta tycker jag ger en finare syra till brödet) men om du skulle ha för lite i burken, eller om den redan är framtagen och förfriskad, går det såklart bra det med, men minska då på mängden lite)
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.