Jag gjorde slottsstek för ett tag sen och jag kommer definitivt att göra det igen. Ett saftigt och gott kött medgräddsås och ättiksgurka, en perfekt helgmiddag
Bryn köttet runt om i en gjutjärnsgryta med smör. Blanda med kalvfond och koka upp. Vispa vetemjölet med lite vatten och häll ner redningen under omrörning
Häromdagen åt vi den här goda slottssteken till middag och till den blev det kokt potatis, syltlök, lingonsylt och gräddsås och det blev väldigt gott ihop
Tillsätt grädden och låt såsen koka upp och smaka till sist av den med salt och peppar. Smaksätt såsen med t ex gelé, mesost, dragon, salvia, senap eller ädelost
Tänkte idag tipsa er om en riktig klassiker, nämligen slottsstekmed en riktigt god gräddsås, kokt potatis, kokta morötter, pressgurka och svartvinbärsgelé som tillbehör
Häll på vispgrädde och smaka av med vitpeppar. Gräddsås på buljongtärning - ger 5 dl färdig sås. En enkel gräddsås som blir gräddig och god även fast den enbart innehåller ca 20% grädde
Smaka av med salt och peppar. 1nymald vitpepparKoka upp kalvbuljongen med grädde och svartvinbärsgelé. 3 dl kalvbuljong (gärna reducerad sky från kalvstek, men vatten + konc fond går också bra)
Rör ut vetemjölet med lite vatten eller steksky. När såsen är i den konsistens du önskar, smaka av och tillsätt eventuellt av med mer gelé, soja eller vinäger
Blanda ströbröd med grädde och tillsätt därefter färs, den mjuka löken och övriga ingredienser. En tomatsås kan också funka, men i kväll blev det alltså gräddsås
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.