En del sjötunga Walewska-puritaner vill kanske stena mig. Tillbaka i feskekörka]Elin berättar för fiskhandlaren att hon har fått fel fisk varpå fiskhandlaren på bred göteborgska informerar om att det är bara att gratulera eftersom hon fick 800 gram Sjötungafilé istället. Ingredienser (6 - 8 portioner)800 gram Sjötunga2 dl vitt vin (torrt)0,5 dl vattenen halv gul lök3-4 msk flytande fiskfond 1 msk saft av pressad citron30 gram smör4-5 dl vispgrädde50 gram smörSalt & Vitpeppar1 krm CayennepepparPommes Duchesse12 stycken medelstora mjöliga potatisar75-100 gram smör2 äggulorSalt & VitpepparGarnering500 gram skalade räkor10 skogschampinjonhattarGör så här1. 800 gram Sjötunga
filé av sjötunga. 1. Salta och peppra fiskfiléerna, rulla ihop till rullar och lägg i en låg panna. Häll över fiskbuljong, vin och citronsaft, täck med folie och sjud i 10 min
En klassiker som aldrig kan bli fel. Inte för inte som den kallas drottningen av fiskrätter. Inte så svår att göra och alldeles sagolikt god tycker jag
Koka potatisen och häll av vattnet. Pressa potatisen och arbeta sedan in smör, äggulor och kryddor. Spritsa ut moset på kanterna av ett stort eldfast fat, gärna medans det fortfarande är varmt
När sjötungan vänds, lägg en skiva rå potatis under stjärten så att inte den delen blir överstekt. när det tystnat, lägg i sjötungan och stek på medelvärme i cirka 4 minuter på varje sida
I min variant av den klassiska fiskrätten sjötunga Walewska har jag uteslutit tryffeln och garnerat med räkor istället för hummer, men smaksatt vitvinssåsen med hummerfond
filé av sjötunga. 1. Salta och peppra fiskfiléerna, rulla ihop till rullar och lägg i en låg panna. Häll över fiskbuljong, vin och citronsaft, täck med folie och sjud i 10 min
800 g sjötunga (rödtunga eller gösfilé går också bra). 3 msk smör 5 dl mjölk 2 msk vetemjöl, alt maizenaredning 1 kycklingbuljongtärning salt och peppar 400 g bladspenat smör till stekning muskotnöt, riven ca 600 g potatis 800 g sjötunga (rödtunga eller gösfilé går också bra) 1 dl vitt vin 2 dl parmesan, riven 12 råa havskräftstjärtar gräslök fänkålsdill
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.