( Eller som vi säger i Malmö -risbulle/risbullar) En krämig havreboll som görs med puffat ris. Så vitt jag har förstått på senare dar så är risbollar ett skånskt fenomen
Eftersom sambon är väldigt förtjust i saffran så tänkte jag förgylla julbordet med dessa risbollar. Har ätit de förut och tyckt att det var lite tama så denna gång matade jag på lite mer med cayennepeppar och det blev bättre
Häromdagen kokade jag linsrisotto och fick massor med risotto över. Då kom jag på en tidningsartikel om matrester där skribenten skev om risbollar hon tillagade av överbliven kokt ris
Jag serverade dessa risbollar tillsammans med en tomatdipp, det receptet får ni imorgon. ) Risbollar är den perfekta mysmaten, det är lite pill att tillaga dem, men det är de värt
Se till att ha din högerhand nedblötad med vattnet i skålen och forma som en grop i mitten av riset. Fyll sedan gropen med lax till den mängd du vill ha, och stäng sedan risbollen så att ingen lax sticker ut
Skala och hacka lök och vitlök och fräs löken genomskinlig i en kastrull med olja. Späd riset med lite buljong i taget och låt buljongen koka in i riset
Rulla valnötsstora bollar som du kan få in i munnen med lätthet. Grötris, Frysta räkor, milda blancherade morotstavar, gurka och peppring vattenkrasse med wasabi, pepparot och söta lövtunna skivor av inlagd ingefära och soya chili såsRisetGrötris till 4 portioner, skölj noga i durkslag1, 5 gånger så mycket vatten1/2 tsk salt2 msk socker2 msk vinägerOnigiriKoka allt på lägsta värme i 20 minuter eller tills riset är mjukt och tuggbart utan att kännas hårt
Blanda i ett ägg och den rivna osten med riset. Kan med fördel göras dagen före och förvaras svalt. Lägg i köttfärsen och rör med en gaffel så att köttet delas fint
Jag kände att jag aldrig kommer att bli mätt så direkt efteråt köpte jag en korv med bröd också. När riset är färdigt blandas den avsvalnade vinägern ner i riset med hjälp av en stor träsked
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.