Härom veckan fick jag ett samtal från Eva - en av våra grannar med en förfrågan om Mockatårta. Så med den i minne så startade jakten på ett liknande recept
Detta är en klassisk mockatårta dekorerad med en marsipanälg och lite mockabönor i choklad. Min kollega är jägare som gillar en kopp kaffe och en cigg så detta är lite av min tolkning/hyllning av henne och i tillägg älskar hon mockatårta
Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Vispa vaniljvispen fluffig tillsammans med likören. Bred smeten på kakan, rulla försiktigt ihop med hjälp av bakplåtspapperet och folien
Blanda ner hälften av sockret och vispa med elvisp tills vitorna är hårda och fasta. Blanda resten av sockret med potatismjölet, häll ner i äggvitan och fortsätt att vispa tills sockret har löst sig
Häll omedelbart upp på rena burkar. Ta av från spisen och häll på konjaken. Koka upp vattnet med sockret och den öppnade vaniljstången till 103º. 4 msk konjak
Slå på konjak och smaka av med salt och peppar. 1-2 msk konjak. Fräs svamp och lök tills löken blir genomskinlig, tillsätt grädde och fond, låt småkoka i ca 5 minuter
När vi var på matmässan Passion för mat förra fredagen så var Hälsingestintan på plats och dom bjöd på en så himla god högrevsgryta med grönpeppar och konjak
Förutom frukter, rödvin och läsk spetsar vi den även medkonjak eller rom. Lägg sedan frukten i bringaren, kannan eller bålskålen tillsammans med kanelstången
Bränn av medkonjaken, låt det inte brinna under köksfläkten. Fräs räkskalen i en gryta med lite olja tills vätskan försvunnit och skalen blivit lite vita
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.