1 Lök-
och sardellpaj1 kg gul lök ca 6 msk olivolja 25 g smör 1 tsk torkad timjan Salt Nymortlad peppar
1 Deg1
pkt torrjäst 0,25 dl ljummet vatten 1 tsk brunt socker 4,5 dl vetemjöl special 1 nypa salt
1 Smakgarnityr12
st sardellfiléer i olja Urkärnade svarta oliverBörja med det plågsamma: skala och skiva löken mycket tunt. Slarva inte med tunnheten, även om det kan kännas mödosamt att skiva 1 kilo lök med gråtande ögon. Gör det under köksfläkten med högsta utsug, så minskar problemen med 100 procent. Värm cirka 2 msk olivolja med smöret i en stor kastrull, tillsätt timjan och låt smakerna blanda sig. Tillsätt finskivad lök och rör om försiktigt.
Sänk värmen och låt löken fräsa på mycket svag värme i cirka 1 timme. Då blir löken fullständigt karamelliserad med en underbar söttonad smak, men var noga med att röra om ibland så det inte bränns vid. Under tiden löken står på spisen förbereder du degen. Blanda jästen med vatten och socker, låt stå cirka 10 minuter på en varm plats tills degvätskan blivit skummig på ytan. Häll mjöl och salt i en skål, tillsätt 4 msk olivolja och slå i degvätskan, knåda till en smidig degklump. Mjöla en arbetsbänk, knåda degen i ungefär 10 minuter tills den blivit slät och smidig.
Smörj en skål med lite olivolja och lägg ner degen, täck med en bakduk och låt jäsa på en varm plats till dubbel storlek, cirka 1 timme. Banka till degen och knåda den ett par minuter så att luften går ur den. Kavla ut till en bakplåtsstor rektangel, eller gör små portionspajer om du vill. Lägg den kavlade degen på en olivoljesmord bakplåt, täck med karamelliserad lök. Skär sardellerna i tunna strimlor. Beroende på hur fingerfärdig man är blir det ungefär 4 strimlor av en filé. Fördela dem mellan pajerna, eller lägg dem i ett fint rutmönster över den bakplåtsstora satsen. Lägg oliverna mellan sardellrutorna och strö över lite timjan, låt jäsa varmt cirka 30 minuter. Grädda cirka 25 minuter i 225° ugn. Servera pajerna varma eller kalla till glöggen, simpelt men kalasgott även om det skulle vara sommar och du är utan glögg.
En variant på biff med lök, fast utan biff och med fläsk istället. ) Enkelt att göra och riktigt gott. Mättande blir det i och med allt smör som är i… kan man bli smörberoende
Fräs till önskad färg och konsistens. Lägg i lök, ost och fläsk blandat i pajskalet. Rör ihop ingredienserna till äggstanningen och slå den över fyllningen
Blev sugen på en krämig pastasås till tagliatelle och tänkte ost- och skinksås. Med cambozola, stora bitar av rökt skinka, röd paprika, lök och champinjoner i en sås på grädde och crème fraiche
Det är toppengott att få på fest, smakar finfint i matlådan och kan tas med på picknickar. Tyvärr finns det vissa nackdelar med pajer, till exempel att de oftast är smör- och vetemjölstinna historier som ofta dessutom innehåller stora mängder ost, samt att det är tidskrävande och meckigt att trycka ut pajdegen i formen
5 rödlökar 8 jordärtskockor, stora 350 g biff, ekologiskt gräsbeteskött 2 dl rött vin 1 msk koncentrerad kalvfond majsstärkelse, att reda med grovt salt, att ugnsbaka grönsakerna i olja, till stekning
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.