Det ska vara fast och nästan svart av den långsamma karamelliseringen. Jag tyckte Camilla Plums "Långtidsgräddatrågbröd" kändes lite spännande och ville testa
Skölj av köttet i kallt vatten och torka av det med hushållspapper. Koka upp vatten, salt, skalad och klyftad lök, skalad morot i bitar, ska-lad rotselleri i bitar, vitpeppar, lagerblad, timjan och persilja i en gryta eller tryckkokare
Tjälknöl är nog något av det lättaste i matväg, det lagar sig själv i ugnen över natten. Tillbehören kan man avancera efter smak, tid och vad man har hemma
Torka av köttet och bryn det runt om i en stekpanna med smör. Koka upp coca-cola, rivet skal och pressad saft av apelsin, rosmarin, svartpep-par, hackad ingefära, skalad och skivad vitlök, salt och balsamicovinäger, i en gryta eller tryckkokare
Revbensspjäll av Lamm. Mitt lamm köpte jag uppe i Huså i höstas, byn ligger på baksidan av Åreskutan. Djuren är av rasen Åsenfår, som är en gammal allmogeras
Det här rågbrödet är riktigt gott, det blir väldigt saftigt och har mycket smak. Fördela den kladdiga degen i två smorda avlånga formar (1,5 liter). Grädda bröden i 30 minuter i 250 grader i mitten av ugnen
Rågbrödet behöver mogna och sätta sig i minst ett dygn för bästa smak. Rör ihop allt så att det blandas väl och klicka ut degen i 2 bakpappersklädda brödformar (1,5 l)
"Grovt rågbröd med kummin och fänkål1 stort bröd5 dl grovt rågmjöl9 dl vetemjöl2 dl linfrö1 dl rågkross1/2 msk kummin1/2 msk fänkål1/2 tsk salt2 tsk bakpulver2 tsk bikarbonat1,5 dl brödsirap7 dl filmjölkBlanda ihop alla de torra ingredienserna i en stor bunke. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader, ca 1 h 20 min eller tills provstickan känns torr
Skär eller klipp aprikoserna i små bitar samt blötlägg dem i vatten över natten. Häll bort vattnet. Koka samman alla ingredienserna, sakta under en timme
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.