1 crème
pâtissière (konditorkräm)SmördegBlanda mjöl, vatten och salt till en smidig deg. Låt degen vila i 10 minuter.Inkavling av smöret sker genom att man gör 3 stycken 3-slag, med vila (i kyl) på 10 minuter mellan varje slag. Låt sedan degen vila tills nästa dag (i kyl) och kavla sedan ut degen till 3 mm i tjocklek.Skär sedan ut två stycken 28 cm-cirklar. Lägg i kyl tills frangipanefyllningen är klar.FrangipaneFrangipane är en klassik fransk fyllning som är gjord på mandel, ägg och crème pâtissière (konditorkräm), se receptet nedan. Denna fyllning är grunden i en galette des Rois.Blanda smör och florsocker mjukt och luftigt (allt ska bli nästan vitt i färgen).Tillsätt mandelmjölet och blanda massan jämn.Tillsätt ägget och blanda massan jämn.Vänd ned konditorkrämen i massan och fyll en spritspåse.Lägg spritspåsen i kylen i ca 10 minuter.Ihopläggning och bakningSpritsa ut frangipanen jämnt på en av de utskurna 28 cm-plattorna, men lämna en 2 cm kant. Pensla kanten med vatten.Lägg den andra plattan över den första plattan (med frangipane).Förslut kanten på kakan med en kniv, genom att försiktigt trycka in kanten mot kakans mitt.Pensla kakan med äggstrykning (50 g ägg som är vispat med 20 g vatten) och låt det hela torka in (det tar ca 10 minuter).Pensla kakan en gång till och låt torka.Gör mönster med en skarp kniv (på toppen av kakan).Baka kakan på 200 grader (varmluftsugn) i 20 minuter och sänk sedan till 180 grader och baka vidare i ca 10–15 minuter.Låt kakan svalan och servera den gärna ljummen.
Fransk chokladkaka. 2018-03-19, 19. 58. Denna kaka, mina chokladälskande vänner, får ni inte missa. Den stora hemligheten är att göra kakan en dag i förväg och förvara den i kylskåp
Nu är apelsinerna som godast. Då passar jag på att baka en mjuk kaka med apelsin, kokos och lakrits. Här har jag garnerat den med lite vit och mörk choklad samt strött lite apelsinskal över
Att baka och äta "Galette des Rois" var det roligaste jag har gjort på länge. För det är ju en ankomst, närmare bestämt de tre vise männens, som "Gallette des Rois" ska minna om
Skala och skiva potatisen. Torka av dem på hushållspapper. Smörj en pajform med smöret och täck den som en stjärna med baconskivor från mitten och utåt så att andra hälften hänger utanför formen
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.