Grundsås
Svt
Svt
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • schalottenlök
  • 1 grönsaksfond
  • 1 smör eller olja
  • 1 vin, vinäger eller ättika
  • 1 vätska (grädde, vatten, krossade tomater)
  • 1 fond (kyckling-, kött-, fisk-, skaldjur- eller grönsaksfond)
  • 1 rårörsocker
  • 1 salt och peppar1. Grovhacka löken och svetta av den i smör eller olja
  • 2. Slå på syran och reducera in den i löken. Använder något med hög syra, t.ex. vinäger eller ättika kan du använda en mindre mängd.
  • 3. Slå på fonden samt väskan och låt koka in
  • 4. Red med någon av redningarna och låt koka upp.
  • 5. Smaka av med salt, socker och peppar. Mängden socker beror på hur mycket syra du använt. Smaka av!RedningI såser brukar jag använda mig utav en så kallad toppredning. Den läggar du till i slutet av såstillverkningen. På så sätt kan du enklare kontrollera tjockleken och smaken. Kom i håg att alltid koka upp såsen för att den skall reda samt att du vill koka bort den mjöliga smaken. Länk till Toppredning med majsstärkelseAnvänder du en Beurre manié som redning kommer du alltid att behöva smaka av såsen. Den redningen ger också en djupare och fylligare smak jämfört med en redning baserad på majsstärkelse och vatten.Tips Jag har här skapat en grund som du kan bygga ut och ändra smaker. Du byter bara fond för kött, fisk eller fågel samt vilka kryddor och smaker du vill ha i. Jag brukar ladda ordentligt med grundsås och den kan du med lätthet både förvara i kylen i en vecka samt frysa in om du vill det.Ett tips för dig som kokar fond hemma är att inte smaksätta den, utan koka en ren köttfond och använd sedan en ren grönsaksfond för att smaksätter såsen. Då kan du lättare styra smakerna, sälta och kryddighet.Syra är en annan viktig aspekt i en sås. Det kan vara t.ex. från citron till vin eller vinäger. Men även i tomater och mejeriprodukter finns naturliga syror som man måste ta hänsyn till.En annan viktig detalj är sötman som är enligt mig en av det viktigaste ingredienserna för att lyckas med en sås. Om du skall smaka av såsen med tillexempel salt och peppar, gör det i slutet av tillagningen. Jag smakar också alltid av med mer syra och sötman, så alltså inte bara salt och peppar.
  • Här är tre exempel på olika smaksättningar:Smörad kalvfond (funkar bra till kalv, fläsk och fisk)
  • Rosepeppar- och dragonsås (Funkar till kyckling, oxe, fläsk)
  • Citron (funkar till Kyckling fisk)

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.