Det är något alldeles speciellt med att baka eget bröd. Att knåda, tålmodigt vänta, lukta och till sist även få smaka på något som man lagt ner både kärlek och tid på gör det hela bra mycket roligare än att bara rycka med sig en påse bröd från hyllan i affären
Himla gott blev det, och avnjutes bäst i tunna skivor, gärna med några skivor stark ost på. Ta ut grytan med brödet ur ugnen och låt det stå till nästa dag
Ett gott grovt bröd som blir saftigt av skållningen. Mjöla bunken runt om och täck med plast. Häll ut degen på ett ordentligt mjölat bakbord, tryck ut en platta med händerna
Sojamjölet kan ersättas med rårismjöl t ex, mandeloljan kan bytas till rapsolja, och pistaschnötterna kan ersättas med andra nötter, mandel, solroskärnor eller pumpafrön
Så jag tänkte dela med mig av mitt favoritrecept på frallor. Rör ut jästen med lite vatten. Pensla sedan bullar med lite vatten (för att de ska få en fin yta) och strö lite rågkross på toppen
Ibland är det gott med ett riktigt grovt bröd med tuggmotstånd i. "Mycket gott bröd, saftigt med lite hårdare tuggmotstånd men ändå inte det minsta torrt
Täck med plastfolie och låt stå till nästa dag. Häromdagen provade jag ett grovt bröd. Häll 4 dl kokande vatten över 2 dl grovt rågmjöl i en bunke. 2 dl grovt rågmjöl
Vi fortsätter försöken med att äta enligt FODMAP och då ska man bland annat äta glutenfritt. Häll degen i en avlång form, ca 1½ liter, med bakplåtspapper
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.