Grädda bröden så här. Ta upp degen, knåda den på mjölat bakbord och baka ut den, antingen till 2-3 limpor eller 4 brödkakor. Sätt ugnen på 200 grader och låt degen bröden jäsa 30 minuter under bakdukar. Brödkakor 12-15 minuter mitt i ugnen
Klicka smeten i smord brödform 1,5 liter. Blanda alla torra ingredienser. Rör i sirap och yoghurt. Det ska bli en kletig smet så sätt eventuellt i 1 extra msk yoghurt
Strö lite rågsikt över och skåra brödet med vass kniv på 3-4 ställen. Låt bröden jäsa under bakduk ca 30 min. Sänk ugnsvärmen till 225°. 1 pkt jäst för matbröd
Hård och knaprig blir skorpan på brödet, nästan som stenugnsbakat. Vänd på det varma brödet och knacka på undersidan, om det låter ihåligt är det klart
Lägg de på tvären i en smord långpanna. Häll i vätskan och värm till fingervarmt, ca 37 grader. Tillsätt sedan resten av degspadet, salt, sirap, brödkryddor och nästan allt mjöl, spara ca 3 dl till utbakningen. 2-4 msk stötta/malda brödkryddor
Under mellandagarna hälsade jag på hos mina storasystrar i Umeå, och eftersom de inte är lika intresserade av g akning som mig, fanns där varken specialvetemjöl eller bakplåtspapper
Ta mer vetemjöl efterhand som du knådar degen. Gärna över natten. 1 dl grovt rågmjöl. Blanda ihop alla mjölsorter och kross i del 1 och häll över det kokande vattnet
Det är dock inte det lättaste att hinna baka varje gång, men det härbrödet behöver inte jäsa och är enkelt att bara röra ihop, ingen bakmaskin eller sådant behövs
Låt bröden svalna en stund i formarna innan du stjälper ur dem. Blanda samman alla mjölsorter, havregryn, linfrö, salt, bakpulver och bikarbonat i en bunke
(* Använd med fördel din kallla surdeg direkt från dvalan i kylen (detta tycker jag ger en finare syra till brödet) men om du skulle ha för lite i burken, eller om den redan är framtagen och förfriskad, går det såklart bra det med, men minska då på mängden lite)
Det är viktigt att jästen inte kommer i kontakt med degvätskan innan själva knådningen kommer igång. Häll i torrjästen så att den hamnar längs degskålens kant eller i ett hörn av skålen
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.