Kikärtspaj med broccoli, grönkål, soltorkade tomater och kalamata oliver. Mosa den hårda tofu i bitar och blanda med soja, lönnsirap, salt, chiliflakes och peppar
Nu har jag gjort ett annat bakverk med kikärtsspad istället för ägg, nämligen brownie. Kikärtsspad kan tyckas vara lite konstigt att baka med, men tänk på att det har använts ett rätt bra tag och med stor positiv respons
Nu har ju jag som sagt inte helt övergott till en vegansk diet så det kommer säkerligen upp recept med både ägg och/eller mjölkprodukter här på bloggen ändå, men från och med nu lär ni snubbla över orden mandelmjölk och tofu lite oftare än ni gjort innan
Pressa vitlöken och blanda väl med majonäsen. Blanda allt väl låt stå ca 10 min forma sedan 8 bröd med fuktade händer, ställ in i mitten av ugnen och grädda 15 min på 225 grader. 2 medjooldadlar. Blanda allt väl låt stå ca 10 min forma sedan 8 bröd med fuktade händer, ställ in i mitten av ugnen och grädda 15 min på 225 grader. 2 medjooldadlar
Dessa är dessutom glutenfria och fria från raffinerat socker. Veganska bakverk behöver inte vara så krångliga, dessa är egentligen inte krångligare än ”vanliga” snickercheesecakerutor och dom blir automatiskt äggfria och mjölkfria
På den tiden var jag inte så haj på det här med att anteckna vad jag gjorde när jag lagade eller bakade, så jag hade inga exakta mått på den men la upp ett ungefärligt recept ändå
Veganska brownies med lakrits. Spritsa soyavispgrädde ovanpå och toppa med granatäpplekärnor. 150 g mjölkfritt margarin1 dl bönvatten (vätskan i en tetra/konservburk med kikärtor)3 dl strösocker2 dl vetemjöl eller glutenfri mjölkfri mjölmix
Jordnötssmör med hallon. Fet krämig kokosmjölk med tomat, basilika, svartpeppar, flingsalt. Toppa eventuellt med svarta sesamfrön eller andra valfria frön
I en vegansk variant på chiligryta får man till ordentligt med umami genom en kombination av tillagningsteknik, kryddning, grönsaker med naturlig sötma, bra fett och ordentlig med sälta och fräsch syra… Bland kryddorna har jag använt lite kakao (vanligt i mexikansk matlagning) och rökt paprika för extra djup
Även allergiker kan mumsa i sig sötsakerna utan problem då de är glutenfria (använd rena havregryn eller boveteflingor om du reagerar på havre), mjölkfria och äggfria
Vegansk och glutenfri kladdkaka. På dopet imorgon är det två personer som har specialkost. Min ena syster är glutenintolerant och sambons ena kusin är vegan
Blötlägg cashewnötterna i minst fyra timmar i en skål med vatten i kylskåpet. Lägg cashewnötterna i en matberedare tillsammans med alla övriga ingredienser
Glutenfri mandelkaka medpäron och äpple i långpanna. Sabayonkrämen kan jag däremot inte rekommendera om man ska servera kakan till många, det var ett hiskeligt vispande, med stor risk att den istället för kräm blir äggröra
Söta gärna med valfri sötning efter smak. Jag toppar mina våfflor med bär, frukt, kanske någon slags grädde och valfri sötning (på bild fibersirap gold)
Jag hade både rå blomkål och blomkålspuré över sedan jag gjorde de här vitlöksfrästa champinjonerna med blomkålspuré häromdagen, så det behövdes komma till användning - och det slutade med kanske världens godaste veganska blomkålsfalafel (som egentligen inte alls är falafel, eftersom det inte finns en enda kikärta i receptet - men något bättre namn kan jag inte komma på)
Servera med vaniljsås, grädde eller glass. Äpplen och rabarber med strösocker på. Med deg ovanpå. 1,5 dl Finax glutenfri ljus mjölblandning1,5 dl glutenfria havregryn125 g vegetabiliskt margarin1 dl + 2 msk strösockerFrukt och bär som äpplen, rabarber och blåbärSå här gör du. Blanda mjölblandningen, havregryn med 1 dl strösocker. 1,5 dl glutenfria havregryn
Vi tycker iallafall att det har varit superkul och inspirerande, att bli “tvingad” att tänka om i matlagningen, och därmed upptäcka många nya rätter och råvaror
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.