I förra veckan berättade jag om min veganska kladdkaka som istället för ägg innehåller kikärtsspad. Kikärtsspad kan tyckas vara lite konstigt att baka med, men tänk på att det har använts ett rätt bra tag och med stor positiv respons
Krämig och full med smak, utan att vara fullproppad med oraffinerat socker, grädde och smör (inget fel på socker, grädde och smör - men om vi nu ska frossa i en hel månad så kan det ju vara bra med alternativ, eller hur
Visst kan det låta lite överilat att börja med ett bakverk som till och med i sin titel berättar att det handlar om en mjölkproduktig kaka, men jag har hört så mycket positivt om veganska cheesecakes, om deras krämighet och mjukhet, att jag ändå inte kunde hålla tassarna borta
På den tiden var jag inte så haj på det här med att anteckna vad jag gjorde när jag lagade eller bakade, så jag hade inga exakta mått på den men la upp ett ungefärligt recept ändå
Men jag lyckades faktiskt få en helt vegansk, nötfri, glutenfri och sockerfri tårta som var godkänd av två av mina kompisar som fick vara försökskaniner (varav en är vegan)
ost och kött. I en vegansk variant på chiligryta får man till ordentligt med umami genom en kombination av tillagningsteknik, kryddning, grönsaker med naturlig sötma, bra fett och ordentlig med sälta och fräsch syra… Bland kryddorna har jag använt lite kakao (vanligt i mexikansk matlagning) och rökt paprika för extra djup
Den här lasagnen är lite annorlunda, men så otroligt god. Den innehåller varken kött, pasta, mjölk eller ost och passar därför glutenintoleranta, laktosintoleranta, mjölkproteinallergiker, vegetarianer/veganer och självklart alla andra också
Jag hade både rå blomkål och blomkålspuré över sedan jag gjorde de här vitlöksfrästa champinjonerna med blomkålspuré häromdagen, så det behövdes komma till användning - och det slutade med kanske världens godaste veganska blomkålsfalafel (som egentligen inte alls är falafel, eftersom det inte finns en enda kikärta i receptet - men något bättre namn kan jag inte komma på)
Tänk att det redan är dags för den sista rätten i vårt veganska mars, vad fort det har gått. Ta ut formen ur ugnen och låt stå några minter innan servering
Men när verkligheten kommer ikapp en, då vill man slita av allt sitt hår. Jag sitter fast i ett, vad som nu verkar vara, ändlöst virrvarv av skattefrågor mellan Italien och Sverige
Som vid varje högtid bör det finnas glutenfria cupcakes till fikat om du frågar mig, jag är som ni vet väldigt förtjust i kombon choklad och mint, men för att förgylla påsken är det ju fint med en gul frosting som passar till påskens färger, som här är av smaken banansmörkräm
Sen måste jag rekommendera det här veganska smöret från Naturli, ekologiskt och supergott. Jag rekommenderar inte att göra för stora då bovete är ganska kompakt och inte så fluffigt som bröd
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.