2 kg
äpplen, helst svenska röda ekologiska ex. Aroma
12 liter
vatten
12 tsk
citronsyra
12 krm
natriumbensoat eller atamon (valfritt)
15 dl
strösockerKoka upp vattnet och låt det svalna. Då försvinner syre i vattnet som annars förstör C-vitaminet i saften. Välj äpplen utan skador. Ta bort blomfästet. De behöver ej skalas eller kärnas ur om du ej vill. Ta gärna med äpplen med rött skal om du vill ha rosa äppelsaft. Skölj dem noga. Halvera eller klyfta äpplena. Skiva eller riv sedan fint för hand. Du kan också använda matberedare eller mandolin vilket går snabbare. Lägg äpplen i en stor bunke. Eller en plasthink med lock som är godkänd för livsmedel. Rör i vatten, citronsyra och natriumbensoat. Täck över och låt stå i kylen eller svalt och mörkt i två dygn. Rör om då och då. Sila äppeljuicen genom silduk. Låt gärna självrinna i en silställning någon timme. Mät upp äppeljuicen och tillsätt 2,5 dl socker per liter äppeljuice. Rör tills sockret löst sig. Fyll äppelsaften på rena flaskor samt förslut dem. Sterilisera gärna flaskorna i ugnen 10 minuter på 125 grader innan. Förvara äppelsaften kallt och mörkt. Håller flera månaden om inte år. Ser den fin ut, luktar den fint och smakar den fint så kan man dricka saften. Vid servering så spär du saften med lika delar vatten eller efter smak. Mest läskande är saften kall samt med isbitar i.
Hej på er här mitt i natten. När man är småbarnsförälder får man liksom blogga när tillfälle ges, exempelvis kl 2 på natten när man sitter uppe i soffan med genomförkylda barn och tittar på barnprogram…
Himmelsk god Äppelsaft. Himmelsk god Äppelsaft. Jag har gjort den här saften tidigare, men den är värd att komma upp på tal igen så god är den och enkel för den delen också
Det här receptet kom till när jag misslyckades med att koka äppelsirap för två år sedan. Saften är väldigt god varm och passar också som glögg om man blandar den ganska starkt
Foto. Karin / bevemyrs blogg. . Ni som följt bevemyrs på facebook ett tag minns kanske att jag hängde upp flaskor i träden när fruktkarten var ytte pytte små
Anders kommer snart att ha ett inlägg om vår mysiga helg hos Svärfar/Farfar/Pappa och Y. Jag ville bara tränga mig före och beskriva deras fantastiska hemgjorda äppledryck
I nya numret av LagaLätt (som för övrigt bara handlar om vegetarisk mat. ) var det flera äppelrecept. Och jag som hade Tema Något med äpple, vilken himla tur
Recept. vickygt. fre, 2013-08-30 18. 10. (0). Skölj äpplena och dela de på mittenLägg i en kastrull Häll i vatten, saften från citronen och vaniljstångenKoka tills äpplena börjar koka sönderSila bort äpplenaLägg saften i kastrullen och låt koka upp tillsammans med sockretHäll upp på flaskor
Skölj äpplena och dela dem i mindre bitar. Lägg bitarna i en kastrull och häll på vattnet. Koka upp, sänk därefter plattan och låt sjuda under lock i 20 minuter
Äppelsaft (äppelmos längre ner). Relaterade Äppelsaft (äppelmos längre ner). Förra helgen gjorde jag på nytt en stor laddning äppelsaft, men den här gången tog jag bort kärnhuset först så jag kunde göra mos med
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.