För att göra den här linsgrytan utgick jag från två olika recept på indonesisk fläskgryta. Jag ändrade och trixade lite med recepten för att göra grytan vegetarisk och för att anpassa den efter vår smak
Nu är det tisdag, och de kommande veckorna kommer det vara Vegetariska tisdagar på Bakbokmat. Först ut är en härligt krämig soppa med zucchini, potatis och lök
Jag gillar verkligen indisk mat, och har lagat det några gånger. Den här smöriga linsgrytan (butter dal) blev väldigt lyckad, och fick även gott betyg från resten av Bakbokmat-familjen
Vi tänkte gå mot strömmen en aning och ha — TACOFREDAG idag. Eller, nähä. Ska ni med. Tacos är ju såå tacksamt, barnen äter massor, vi vuxna äter ännu mer, utan att tänka på det så äter man flera portioner grönsaker och annat gött
Historieäta, vart just chowder kommer från verkar vara omtalat. Men mycket tyder på att det härstammar från fiskarfruarnas gemensamma gryta på bitar från dagens fiskefångst
Så – perfekt som studentmat eller storkok överlag passade ju gårdagens rätt perfekt. Vill man ta det steget längre så är den här chilin helt fantastisk – och jag använder faktiskt samma grund som i one-pot-quinoan men går några steg längre helt enkelt
Soppa är underskattad mat. Det är så lätt att variera en soppa och att improvisera fram olika smaker. Det är bara att koka upp buljong eller en mix av buljong och konserverade tomater
Linser är så gott och rika på mättande protein och fibrer, medan kolhydraterna som finns är komplexa och tar tid att bryta ner vilket i sin tur innebär att vi håller oss mätta längre