Det är ett riktigt bra sätt att få igång julstämningen på (även om det är lite tidigt ännu). Tappa upp på fina flaskor (jag köpte mina på tradera) och så är julen räddad
En till sorts sill från årets julbord. många sorter blev det. Denna var hur som helst kryddig och god. 1 stor burk 400 g saltsillfiléerTill lagen3 ,5 dl vatten1 1/2 dl socker1 dl ättikssprit (12 %) - kan ökas till 1 1/2 dl, om ni gillar lite mer ättiksbett8 kryddpepparkorn, krossade1 kanelstång, krossad1 liten bit torkad ingefära, krossad (går även med en lite större bit strimlad, färsk ingefära)5 krossade nejlikor10 hela nejlikorlite muskotblommafinstrimlad zest (yttre delen av skalen) från en klementin (eller från 1/3 apelsin)lite halvkrossad kardemumma3-4 finhackade ansjovisar + allt spadet från ansjovisburken1/2 dl vardera av mycket finhackad morot, purjolök och rödlök (lika mycket till går åt några dagar senare, inför serveringen
Något som är väldigt enkelt och som du kan imponera med på julbordet, är att lägga in din egna sill. Grunden till inlagd sill är en lag kokt på ättika, socker och vatten
Ingen bränd botten och massa extra tid till julklappsinslagning och pepparkaksätning. Jul. jul -. Hemma hos oss inviger vi risgrynsgrötsätandet på 1a advent och efter det äts det allt som oftast fram till julafton