Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 grader.
Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll i lite av mjölkblandningen i bunken och blanda tills jästen löst sig.
Blanda i resten av vätskan och sedan gräddfil, saffran, socker och salt. Tillsätt nästan allt mjöl, arbeta degen smidig. Låt jäsa i rumstemperatur ca 60 min.
Knåda den några minuter på mjölat bakbord. Baka ut till lussekatter, tryck i russin, låt jäsa 15 min, pensla med uppvispat ägg och grädda i 225 grader i ca 8 min.
Det är lättare att efterlikna de gamla, vanliga lussebullarna om man använder färdiga mjölmixer, och i synnerhet dem som är baserade på vetestärkelse (du hittar flera recept på nätet) men jag försöker ju undvika det, och baka på så rena ingredienser som möjligt
Jag vet att det inte tillhör vanligheten att ha pärlsocker på lussekatter, men jag gillar det. Gillar man vaniljbullar med strösocker på gillar man nog detta också
Här har det julbakats hela helgen och ett av bakverken är lussekatter. Nu ligger alla lussekatter i frysen, några påsar är öronmärkta med "lucia", "julafton" och "juldagen" för att vara säker på att de inte är slut när vi verkligen ska ha dem
Dessa bullar är kalljästa, det gör att de blir lite wienerbrödsaktiga. De går utmärkt att frysa in efter jäsningen och grädda dem i ugnen enligt receptet när man vill ha färska bullar
Bullar till fikat är en riktig klassiker. De kan varieras på många olika sätt både när det gäller smak och utseende, allt från släta bullar till snurror, knutar mm
favoritbullar. Gugges vanilj bullar fyllda och formade med kärlek. Vill du göra hjärtformade bullar som jag gjorde denna gången så rulla degen från ena långsidan mot mitten, och lika från andra hållet
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.