1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt det fingervarma vattnet. Rör om tills jästen är upplöst.
2. Tillsätt ägget, smöret och saltet. Rör om.
3. Blanda sist ner mjölet och arbeta samman till en blank och smidig deg. Täck med bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord, knåda ut luften och dela degen i två släta bröd och lägg ner i smorda avlånga 1½-liters bakformar. Låt jäsa ytterligare i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Pensla de färdigjästa bröden med ett lätt uppvispat ägg och strö över vallmofrön.
6. Ställ in bröden i nedre delen av ugnen och sänk genast ugnsvärmen till 200 grader. Grädda i ca 25 minutet.
7. TIPS! För den som älskar frasiga kanter... Stjälp upp de nygräddade bröden ur formarna och ställ åter in i ugnen ett par minuter utan form.
8. Tänk på när du använder vetemjöl special att det kräver längre bearbetning än te x. vanlig mlöl!
Igår svängde jag ihop mitt favoritbröd - en glutenfri formfranska som fungerar utmärkt som rostbröd. Något som jag vill hinna baka oftare än faktisk bröd
Denna formfranska är väldigt lätt att göra och passar fint att frysa för att ta fram då och då. Formfranska/rostbröd (2 st i limpform á 1,5 liter/vardera)
Formfranska är ett klassiskt mjukt bröd som passar utmärkt att rosta. Den här glutenfria formfranskan är gjord på ljus glutenfri mjölmix och blir härligt luftig och mjuk
Ja men nu så blev det iallafall att jag bakade lite formfranska till frukosten på lördagmorgon, det är så gott nybakat men också perfekt att skiva upp, frysa in och sedan rosta till helgen
Idag fuskade jag lite när jag skulle baka lite formbröd till min kära fru. Som du säkert vet vid det här laget har jag och det glutenfria mjölmixerna krigat hårt många gånger och de flesta gångerna har det gått käpprätt åt varmare breddgrader
Till en större formfranska behöver du. Jag har blivit så pepp på att baka igen, vilket är jätteroligt. Häromdagen bakade jag bröd och tog med till jobbet
Den här goda formfranskan bakade jag igår och den blev jättegod och idag har vi rostat några skivor och ätit till frukost med smör och en god björnbärsmarmelad
Oj, vad den här helgen gått fort. Har knappt hunnit med något känns det som. Jonny har varit sjuk hela helgen och när jag vaknade imorse så kände jag lite i halsen, typiskt
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.