Lök hackades och purjo strimlades för hand - vitkålen enklast att strimla med matberedare. Rör samman grönsaker med grädde, crème fraiche, salt och peppar, låt koka ihop en aning, smaka av och fördela sen jämnt i en liten långpanna eller ugnsform
Det är kanske därför som vitkålsgratäng har blivit min nya favoriträtt. Nyskördad vitkål, kryddig köttfärs, lagrad ost, len grädde, mjukost med örter och rött rött vin
Fräs detta i en stor stekpanna utan att det tar färg, i rikligt med smör. I lördags hade vi ett par vänner över på en fika och vi pratade lite om mat då och kom just in på vitkålsgratäng
Smaka av med salt och peppar. I veckan kom turen till en vitkålsgratäng. Vitkål smakar ju egentligen inte så mycket så det var gott att krydda med sambal och ganska mycket salt (i alla fall med mina mått mätt som brukar vara ganska återhållsam med saltet)
Bryn smöret och stek vitkålen mjuk, tillsammans med tärnat eller strimlat fläsk. Tärna paprikan och blanda ner efter en stund tillsammans med tomatpurén
Sätt ugnen på 200 grader. Bryn vitkålen och löken i smör. Lägg blandningen åt sidan och bryn färsen. Blanda sedan i krossade tomater, tomatpuré, vatten, dijonsenap, buljongtärning, vitlök och kryddorna och låt koka ihop några minuter
Sätt in och gratinera vitkålsgratängen, under tiden lergrytan vilar efter tillagningen. Blanda samman allt med resten av ingredienserna, låt stå i kylen en stund innan servering
Här tänkte jag bjuda er på en rätt som går att kombinera med så mycket. Hacka kål och lök i mindre bitar och fräs med en rejäl smörklick tills det mjuknat något
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.