Jag inspirerades av min mammas klassiska efterrätt – tjinuskisås (kolasås med ett finare ord) med frysta röda vinbär, underbar gott där kylan från vinbären gör kolasåsen härligt seg
Denna gång vägrade jag julmat, det hade visst alla andra tröttnat på också istället blev det halstrade pilgrimsmusslor till förrätt, lammstek med sky, gnocchi och mörkgrönsallad med granatkärnor till varmrätt och vaniljglass med frusna lingon och tjinuskisås till efterrätt
En tjinuskisås som passar att ha på glass, i bakverk eller varför inte äta bara så där. ) Den stelnar till när den förvaras i kylen, men det är bara att värma den på nytt för att få den rinnande igen
Tillsätt tjinuskisås och rör. 0,5 dl tjinuskisås. Ett till kexrecept. När jag redan var igång med lakrits-citronkexen, så varför inte baka hallon-tjinuskikex också
Blanda grädde och sirap samt hälften av smöret i en kastrull koka tills såsen får en kola konsistens rör sen ner resten av smöret och ingefäran samt vaniljsockret
Denna såsen är minst lika god som den man köper på tub i butiken, och inte så svår att göra själv. Tänk bara på att inte koka för länge, då blir den stenhård
Häll grädde och socker i en tjockbottnad stekpanna eller gryta och rör om. Lägg ner den delade vaniljstången och koka på svag värme ca 45 minuter tills såsen blivit gulbrun och simmig
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.