Hur gott är det inte med kroppkakor. Om degen är svår att hantera och fastnar på fingrarna, toppa händerna i vatten så blir det lättare att hantera kroppkakorna
Lägg i kroppkakorna. Man kan även dela kroppkakorna och steka dem i smör. 1 kg potatis (oskalad)300 g rimmat fläsk1 gul lök1/2 tsk krossad kryddpeppar1 ägg3 dl vetemjöl + mjöl att forma kroppkakorna medSmör, saltKoka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. 3 dl vetemjöl + mjöl att forma kroppkakorna med
Vik över deg så att kroppkakorna blir hela och rulla dem till bollar igen. Koka upp vatten och salt i en gryta och sjud kroppkakorna tills de flyter upp plus 3 minuter
Servera kroppkakorna med kallt eller smält smör samt rårörda lingon. Lägg i några kroppkakor åt gången och koka dem i ca 10 minuter, eller tills de flyter upp och i ytterligare 5 minuter
Häromdagen gjorde vi kroppkakor. Glutenfria kroppkakor (ca 4port)700g potatis (mjölig sort)1 1/2 dl potatismjöl3 äggulor50 g smör (brynt)Salt & pepparFyllning400 g rökt sidfläsk1 gul löklite smör till stekningen2 tsk nystött kryddpepparSkala och koka potatisen
Ingredienser Portioner. 4 1 liten gul lök 150 g rimmat sidfläsk 1/2 msk stött kryddpeppar 1 kg rå potatis 300 g kokt potatis 1 1/2 dl vetemjöl 1 tsk salt + salt till kokvattnet Till servering skirat smör rårörda lingon Lägg till i inköpslistan Kupongen är laddad Svenskt Smör, valfri 5
Det passar då ganska bra med att ta en paus med småländska kringlor. Småländska rågkringlor5 dl mjölk (jag använde sojamjölk vilket också fungerade utmärkt, det går även använda sur mjölk eller sur grädde)5,5 hg vetemjöl5 hg grovt rågmjöl350 g smält smör2,5 dl strösocker25 g bakpulver25 g hjorthornssaltBlanda de torra ingredienserna, häll på smöret blandat med mjölken och rör ihop till en deg
Inte som mormors, men nästan. Receptet hittade jag på en Sköna hem-blogg "Hemma med Helena Lyth". Jag valde dock att hoppa över momentet att doppa kringlorna i socker, för det gjorde inte mormor med sina rågkringlor
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.