Skrädmjöl är ett stenmalet fullkornsmjöl gjort på rostad havre. Jag hittade skrädmjöl på Maxi häromdagen och tänkte att jag var tvungen att testbaka något
Jag har tänkt länge att jag skulle baka något med skrädmjöl, så när jag var till Värmland så köpte jag en påse, det är ett stenmalt fullkornsmjöl gjort på rostad havre
Jag köpte ett paket skrädmjöl för ett tag sedan och letade runt efter ett recept på gröt och hittade ett vars skapare vunnit nordiska mästerskapen i grötkokning
Första försöket att använda skrädmjöl i en surdegslimpa. Dag 1 Kväll100 g rågsurdeg200 g vatten150 g vetemjöl50 g skrädmjölBlanda ihop och låt stå på ett hyfsat varmt ställe över natten. Dag 2 Morgon100 g pumpafrö450 g vatten100 g skrädmjöl650 g vetemjöl20 g honung20 g salt(anis, fänkål)Rosta pumpafröna i het stekpanna några minuter, låt svalna. 50 g skrädmjöl. 100 g skrädmjöl
5 dl mjöl (jag valde 2 dl skrädmjöl, 1 dl grovt rågmjöl, 2 dl siktat rågmjöl). 2 dl skrädmjöl. Hur man än vrider och vänder på det så är bröd jäkligt gott
4 dl skrädmjöl (glutenfritt havremjöl från hela kornet). Värm degspad och olja till något mer än fingervarmt och blanda alla torra ingredienser i en separat bunke
Finns även rostat, s k skrädmjöl. Eftersom jag den senaste tiden har fått en del förfrågningar på mailen angående olika glutenfria mjölsorter har jag tänkt att jag skulle göra en sammanställning av olika slags mjöl och flingor som kan vara användbara när man bakar glutenfritt
Jag har varit lite nyfiken på skrädmjöl rätt länge. Jag var inte säker på om det skulle vara lätt att hitta skrädmjöl, tänkte att det kanske bara finns i specialbutiker eller på nätet
Jämför man ovanstående lista med hemgjord gröt eller välling, som man med fördel kan göra på t ex skrädmjöl (dvs blötlagd, rostad och mald havre) eller hirs så känns valet ganska lätt åtminstone för mig
Frukostvåffla på skrädmjöl med kokosgrädde och chia-/hallonsyltVåfflor brukar inte normalt sammankopplas med hälsosam mat, men det här är ett riktigt bra alternativt som både uppskattas av kroppen och av smaklökarna
Mördegsbotten100 g + 75 g rumstempererat smör65 g strösocker25 g mandel eller annan nöt1 nypa fint havssalt50 g ägg (1 st)150 g fullkornsmjöl25 g skrädmjöl
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.