Enkel Wienernougat. 6 december 2013, 09. 25. Jag har börjat göra julgodis inför jul men det finns en stor risk att jag behöver göra fler av dessa för det var så grymt goda
Det är precis lika gott som det låter. Och väldigt enkelt att göra. Smöret är utbytt mod karamelliserad mjölk så inte behöver man vänta på att smöret ska bli mjukt heller
Kladdkaka med nötkola12 portioner 2 ägg2 dl strösocker1,5 dl vetemjöl3 msk kakao1 tsk vaniljsocker1 tsk bakpulver100 g smör100 g hackad mörk choklad Topping1,5 dl vispgrädde1,5 dl strösocker0,5 dl ljus sirap0,5 msk smör2 dl salta jordnötter Gör så härSmöra och bröa en springform, ca 24 cm i diameterVispa ägg och socker poröstBlanda de torra ingredienserna i en skålSmält smör tillsammans med hackad choklad på svag värme, under omrörningBlanda försiktigt alla ingredienser och häll i formenGrädda i 175 grader i ca 20 minuterLåt svalna i 30 minuterHäll grädde, socker och sirap i en kastrull, låt det koka ordentligt till 120 grader, rör då och dåTa bort från värmenoch klicka ner smöretRör om ordentligt och blanda ner jordnötternaHäll nötkolan över kakan och bred utServera ljummen eller kall 12 portioner 2 ägg
Blanda nötterna i kolan och fördela därefter nötkolan i formarna. Skålla, skala och mal mandeln. Blanda samman den malda mandeln med florsockret och äggvitan till en fast deg
Chokladkaka med knäckig nötkola och flingsalt (12-15 bitar). Under en hård arbetshelg på landet tidigare i våras fick vi en välbehövlig paus när öns finaste bonde och bondmora överraskade med besök och fantastisk chokladkaka av det mäktigare slaget (vi fryste in resterna och åt dem då vi återvände till ön ett par veckor senare)
En mördegsform fylld med nougat och nötkola. Receptet kommer från en Dansukkerbroschyr. Jag använder små mazarinformar till dem här, det blev 45 stycken
Gör nötkolan under tiden. Nötkola. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en springform ca 25 cm i diameter. Vispa ägg och socker pösigt, rör ner smält och avsvalnat smör
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.