12 tsk
malen spiskummin (mortla själv – ännu godare!)
12 krm
nymalen kardemumma
12 tsk
mald koriander
11 knippe
dill, finhackad
11 ekologisk
citron, använd potatisskalare för att hyvla av skalet
1 salt
och svartpeppar
1
olivolja
14 portionsbitar
laxfilé
12 dl
fet turkisk yoghurt
11 stor
ekologisk citron, rivet skal från
12 tsk
pressad citronsaft
1
salt
11 litet
knippe bladpersiljaSkär eller hyvla potatis och fänkål i tunna skivor. Strimla lök och vitlök. Hetta upp en stor stekpanna eller gryta (som du har lock till) med rikligt med olivolja. Börja med att snabbt fräsa alla kryddor och lök på mellanvärme tills löken är mjuk. Lägg ner potatis och fänkål, dill och citronskal och sväng runt allt noga så att kryddorna fördelas jämnt över potatis och fänkål. Fräs detta ett par minuter tills det börjar bli mjukt. Krydda lax med salt och peppar runt om och lägg ner laxen ovanpå fräset. Lägg på ett lock och låt fisken steka klart. Det tar ca 10-15 minuter på mellanvärme. Rör samman yoghurt, saft och skal från citron, salt och hackad persilja. Servera den färdiglagade taginen med yoghurtsåsen.
Fänkål har sitt ursprung från Asien och Mellanöstern och är flitigt använd inom naturmedicinen. Anis tillsammans medfänkål rekommenderas för ammande kvinnor eftersom både örterna anses öka mjölkbildningen
Dessutom laga vi en varm morot- ochfänkålsalladmed persilja och vitlök. Eftersom duck a l'orange är en myyycket traditionell rätt och vi råka ha en hög med apelsiner hemma måste tillbehören helt klart innehålla apelsin, och den här gången blev det en härligt fräsch apelsinsallad
Med tanke på att jag på allt som ofta bränner vid det jag sätter in i ugnen så hade jag visst huvudet extra mycket på skaft då jag täckte fänkålenoch tomaterna med aluminiumfolie
För några helger sedan var vi också på landet och till middag åt den här übergoda fänkålenmed tomat och gremolata vars recept jag hittade i Anna och Fanny Bergströms fina kokabok Kärlek, oliver och timjan - fänkålmed tomatsås och gremolata
800 g laxsida, filead med skinnet kvar 2 tsk vitpepparkorn 4 msk strösocker 3 msk salt 1 kruka dill 1 citron, skal 1 limefrukt, skal 1 litet fänkålsstånd citronskal och dill till garnering
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.