Satte mig och googlade runt och det verkar som att originalreceptet kommer från Johanna Westmans bok "Julgodis", så jag beslöt mig för att utgå från hennes recept med några smärre modifikationer
Ställ in skärbrädan med den uppskurna kolan i kylen ett par timmar före den doppas i chokladen. Chokladdoppad lakritskola med flingsalt3 dl vispgrädde3 dl strösocker1 dl sirap1 msk kakao1 påse turkisk peppar2 tsk smör200 g mörk chokladFlingsaltKlä en form, ca 20x25 cm, med bakplåtspapper (alt. oxh låt det sedan koka på medelstark värme utan lock tills termometen visar 120º eller tills smeten klarar kulprovet
Vad gör de, nu har jag massor med lakritskola istället. Ja ibland misslyckas man allt när man bakar och håller på,men ibland misslyckas man så att det blir riktigt bra istället, så var det idag
Ljuvliga små pajer som är fyllda med lakritskola och toppade med blåbärsmaräng. Skär smöret till mördegen i tärningar och blanda det med sockret i en bunke
Det här med lakritsfudge är inte min starka sida, jag får inte sådandära god härligt len mjuk fudge som finns att köpa bland lösgodiset utan varje gång jag försöker mig på lakritsfudge så blir det kola av det, iofs tokgod lakritskola med mycket smak av lakrits och det är ju inte helt fel
Provade ett recept här hemma med turkisk peppar i. Saltlakritskola med sting i, det ni. Gör alltid kola i omgångar om du vill ha mycket kola och snälla, detta är absolut inget som barn skall vara med på
Häll i en form klädd med bakplåtspapper och låt svalna. Klipp eller skär i lagom stora bitar (smörj saxen eller kniven med lite rapsolja så går det smidigare), strö över lite flingsalt som dekoration och slå in
Låt koka upp och låt sedan sjuda på låg/medellåg värme i ca 30-35 minuter. Lägg alla ingredienserna utom citronsakl och salt i en tjockbottnad, vid kastrull
3 dl Vispgrädde. 3 dl Socker. 1 dl Sirap. 2 msk Lakritspulver (finns på bl. a. Ica). 1-2tsk kakao. 1 msk Smör. Ca100 g mörk choklad och ev lite flingsalt som topping
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.