Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker. 150 g ljus surdeg. 1Deg500 g mjölk 1100 g vetemjöl special 200 g socker 200 g smör (rumstempererat) 30 g jäst 20 g malen kardemumma 10 g salt 50 g ljus surdeg
Med hjälp av lite surdeg och lång jästid kan du baka riktigt goda bullar hemma. Dessa bullar blir väldigt saftiga och har en mer “vuxen” smak än många andra kanelbullar eftersom de inte blir så söta
Det var lite nervöst i början eftersom kanelbullen är en helig ko här hemma och det helst ska vara mammas gamla bullrecept för att det ska bli på riktigt
Skär sedan bullbitar med en degskrapa och lägger med snittytan uppåt på plåtar. Pensla bullarna med den uppvispade ägg/saltblandningen och strö över pärlsocker (+ ev hackade nötter eller mandelspån eller annat gott)
Häll ner lite av vätskan i jästen och rör om tills det har löst sig, häll sedan ner resten av vätskan, häll ner socker, ägg, salt och kardemumma och blanda om medan du häller i nästan allt mjöl, lite kan vara bra att spara till utbakningen sedan
Här sitter jag med datorn i knät, trötta och febriga barn i soffan och en kopp te på igång – jag har nog ett par vakna timmar till framför mig skulle jag gissa på
Strö över rikligt med strösocker och kanel. Smält smöret på medelvärme, tillsätt mjölk och värm upp till 37 °, fingervärme. När bullarna har jäst, pensla en plåt i taget med uppvispat ägg, strö över pärlsocker och mandelflarn om så önskas och in i ugnen i ca 11 min
Himla smidigt och så gott med nybakat. Ljumma mjölken och rör ut jästen med. Dela rutorna och pensla med smält smör, doppa sedan varje bit i strösocker
På själva kanelbullens dag härom veckan kunde jag inte bärga mig, jag var tvungen att få baka lite. Börja med att hälla i mjöl, smulad jäst, mjölk (fingervarm) socker, kardemumma och ägget i bunken till hushållsassisten och kör ihop degen långsamt med degkrok
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.