1 Deg500
g mjölk 1100 g vetemjöl special 200 g socker 200 g smör (rumstempererat) 30 g jäst 20 g malen kardemumma 10 g salt 50 g ljus surdeg
1 Fyllning250
g smör 250 g socker kanel
1 Garnering1
st uppvispat ägg pärlsockerDeg
Häll alla ingredienser i degblandaren. Kör först degen i 3 minuter på långsam hastighet. Öka sedan hastigheten och kör i 7 minuter till. Gör ett glutenprov för att se om degen är klar. Ta en degbit, rulla till en boll och se om du kan dra ut en tunn hinna mellan fingrarna utan att den spricker. Om hinnan spricker, kör degen några minuter till. Kavla ut degen till en rektangel ca 60 x 40 centimeter. Fylling
Blanda smöret och sockret till fyllningen och bred på det. Se till att hela degen blir täckt. Vill man kan man ha mer fyllning. Det är en smaksak. Strö över kanel. Vik långsidorna på degen ”på tre” in mot mitten. Skär remsor som är ca 30 centimeter långa och 1-1,5 centimeter breda. Antingen använder du linjal och kniv eller ett järnrör och en sporre. Snurra ihop remsan till en knut. Vira remsan två varv runt pekfingret och långfingret och sedan in mot mitten. Varje bulle ska väga ca 80-100 gram. Låt bullarna jäsa på en plåt under bakduk i ca 2 timmar. Sätt ugnen på 220 grader. Garnering
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Sänk ugnen till 200 grader och grädda bullarna i ca 15 minuter tills de är gyllenbruna.
Du kan behålla munkarna neutrala och pudra dem med massa florsocker eller fylla dem med något gott. Krofne kan fyllas med Nutella, sylt eller vaniljkräm
Nagga med nagg eller gaffel. Lyft med en gaffel och titta på undersidan, den kan vara mer gräddad. 140 g surdeg på råg. 1500 g vatten 500 g fint rågmjöl 250 g vetemjöl 20 g honung 10 g jäst 20 g salt 40 g surdeg på råg Flingsalt, linfrön och sesamfrön att strö överBlanda alla ingredienser i degblandaren
I detta surdegshemmet har turen kommit till kanelbullarna. Lägg på plåt med bak- eller teflonpapper. Degen är gjord på endast surdeg, alltså ingen jäst alls har tillsatts
Skär sedan bullbitar med en degskrapa och lägger med snittytan uppåt på plåtar. Pensla bullarna med den uppvispade ägg/saltblandningen och strö över pärlsocker (+ ev hackade nötter eller mandelspån eller annat gott)
Häll ner lite av vätskan i jästen och rör om tills det har löst sig, häll sedan ner resten av vätskan, häll ner socker, ägg, salt och kardemumma och blanda om medan du häller i nästan allt mjöl, lite kan vara bra att spara till utbakningen sedan
Jag tänkte att jag skulle dra till med en gammal goding, nämligen mina kanelbullar. Här sitter jag med datorn i knät, trötta och febriga barn i soffan och en kopp te på igång – jag har nog ett par vakna timmar till framför mig skulle jag gissa på
Rör ihop allt med en gaffel till en smet, så det bara är att ber ut på den utkavlade degen. I torsdags lyckades jag äntligen baka goda, saftiga, glutenfria kanelbullar
Strö över rikligt med strösocker och kanel. Smält smöret på medelvärme, tillsätt mjölk och värm upp till 37 °, fingervärme. När bullarna har jäst, pensla en plåt i taget med uppvispat ägg, strö över pärlsocker och mandelflarn om så önskas och in i ugnen i ca 11 min
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.