Vad vore julen utan marsipan och marsinpangrisen. Ingen riktig jul, eller hur. Man kan göra det enkla att köpa färig marsipan eller om man gillar utmaningar
I lucka Sjutton finner vi Rocky Road recept gånger 3 , den gudomliga blandningen av sött, salt och segt och med ett härligt tuggmotstånd, kan det bli bättre. 4. Bred ut smeten i formen och kyl minst 4 timmar. Rocky Road Semifreddo baserat på recept av Leila Lindholm 200 g mörk choklad 4 ägg 4 msk socker 2 dl vispgrädde 2 dl tjock yogurt 2 msk hasselnötslikör (Frangelico) - går bra att ersätta med Amaretto, eller utesluta helt 100 g rostade, skalade hasselnötter 100 g mörk choklad, krossad (variera gärna - testa med vit choklad. 4 ägg. 4 msk socker
Bakom lucka 23 finner vi ett recept på Marmeladgodis, smak och färg kan varieras i det oändliga. Varför inte byta ut vätskan mot glögg nu till jul eller champagne till nyår
Bûche de Noël (fransk Julstubbe)Chokladmousse175 g smör eller rapsolja100 g socker250 g mörk choklad4 ägg (delade i vitor och gulor)Smält chokladen i vattenbad. Rulltårtan4 ägg (delade i vitor och gulor)1,25 dl + 2 msk socker60 g smält smör eller rapsolja60 g (1 dl) vetemjöl40 g (0,5 dl) potatismjöl Vispa gulor och socker vitt och pösigt. 4 ägg. 4 ägg. 40 g
Tryffeltårta med choklad och saffran, 14-16 bitar100 g smör200 g mörk choklad (70 %)2 dl strösocker ( enligt receptet men jag skulle välja max hälften av den mängden)4 äggSaffranstryffel. *Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Tryffeltårta med choklad och saffran, 14-16 bitar. 4 ägg
Kanelhjärtan, ca 40 st1,25 dl socker200 g smör4 dl vetemjöl1 dl snabbmarsanpulver1 ägg2 tsk kanel2 msk sockerRör samman socker och smör, mjöl och snabbmarsan till en slät deg och låt den stå kallt i 30 min. kavla ut till en platta, ca 4 mm tjock och tryck ut hjärtan. ca 40 st. 4 dl vetemjöl
Peanutbuttercream, ca 40-45 st75 g nougat75 g mörk (70 %) choklad50 g jordnötssmör25 g salta jordnötter (hackade)Smält choklad och nougat i vattenbad. Peanutbuttercream, ca 40-45 st
My Rocky Road, 6 stänger eller 24 bitar300 g mörk choklad1 påse Dumlekola2 dl rispuffar3 dl stora, salta jordnötter1 dl hasselnötterSmält chokladen över vattenbad och blanda i alla ingredienser
Idag blir det godis igen, två varianter av chokladbollar - den klassiska, onyttiga varianten och en lite nyttigare variant utan smör och socker (förutom vaniljsocker)
Det tidigaste omnämnandet av saffran är på sumeriska lertavlor från 4 000 f Kr. Saffransbiscotti ca 50 st 150 g sötmandel 75 g rumsvarmt smör 3 dl strösocker 3 ägg 1 kuvert/1/2 g saffran 7 dl (420 g)) vetemjöl 1 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker Sätt ugnen på 200ËšC. Täck över och ställ i frysen minst 4 timmar. 420 g
Jag har aldrig provat göra tryffel. Men i år så har jag testat, det blev med en liten skvätt likör. Jag gjorde halv sats och det gick jättebra att halvera receptet
Grönkålsrisotto, 4-6 portioner2,5 dl avioriris5 dl grönsaksbuljong175 g grönkål, skuren i bitar1 liten purjolök, strimlad1 msk smör eller olja2,5 dl vispgrädde (jag provade i år med havregrädde och det funkade alldeles utmärkt)1 tsk salt30-40 g riven Gruyère eller annan smakrik ost t ex Västerbotten1 dl grovhackade hasselnötterKoka riset i buljongen. Grönkålsrisotto, 4-6 portioner
Kram Karin Knäck ca 40 st 2 dl socker 2 dl ljus sirap 2 dl grädde 1 msk smör 3 msk hackad sötmande l Gör så här - Blanda socker, sirap och grädde i en gryta, gärna plastbelagd. vid 140-145°C får man hårda kolor med lite seg mitt. Ischoklad ca 70 st 400 g mörk kvalitetschoklad 70 % 100 g kokosfett - Hacka chokladen fint. - Rör blandningen slät och smaksätt 1/4 av smeten åt gången - Häll smeten i en kanna med liten pip eller använd sked och fyll små konfektformar. Mintkyssar Ca 60 st 4 dl florsocker 2 1 dl vatten 2 1 tsk ättikssprit 15 10 droppar pepparmintsolja 80 50 g smält choklad - Blanda socker, vatten och ättikssprit i en tjockbottnad kastrull och koka massan i ung. ca 40 st. 400 g mörk kvalitetschoklad. 4 dl florsocker
Mina inlägg blir senare och senare men ja ja, så får det väl vara när man är bortrest. Här kommer i alla fall en klassiker i vår familj, som min man brukar göra till varje Jul - Mozartstubbe
Ett minne från min barndoms jular är Pappa som sitter och slappar med en äggtoddy medan han inväntar det glada julkaoset som i vår släkt brukade bryta ut strax efter Kalle Anka
Dubbla nötkakor med chokladfyllning, ca 24 st250 g florsocker120 g hasselnötter (malda)120 g mandlar (malda)1 msk vaniljsocker1 krm kryddnejlika (malen)1 ägg + 1 äggulafyllning. "Mjöla" arbetsbänken med florsocker och kavla ut degen till ca 4 mm tjocklek. Dubbla nötkakor med chokladfyllning, ca 24 st
Det här receptet hittade jag i ett nr av Mama (men det kommer ursprungligen från kokboken Vinterns söta av systrarna Monica och Lisa Eisenman) för ett par år sedan
I dagens lucka hittas ett recept på lakritsknäck. Jag har aldrig riktigt lyckats att få den helt perfekta konsistensen på min knäck, men nu lyckades jag
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.