Vad vore julen utan marsipan och marsinpangrisen. Ingen riktig jul, eller hur. Man kan göra det enkla att köpa färig marsipan eller om man gillar utmaningar
I lucka Sjutton finner vi Rocky Road recept gånger 3 , den gudomliga blandningen av sött, salt och segt och med ett härligt tuggmotstånd, kan det bli bättre. Leilas Rocky road 600 g mörk kvalitetschoklad 70 % 2 påsar dumlekola 2 nävar mini marshmallows 3 dl salta jordnötter 1 dl skalade pistagenötter Gör så här - Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten). 600 g mörk kvalitetschoklad
Bakom lucka 23 finner vi ett recept på Marmeladgodis, smak och färg kan varieras i det oändliga. Varför inte byta ut vätskan mot glögg nu till jul eller champagne till nyår
Rulltårtan4 ägg (delade i vitor och gulor)1,25 dl + 2 msk socker60 g smält smör eller rapsolja60 g (1 dl) vetemjöl40 g (0,5 dl) potatismjöl Vispa gulor och socker vitt och pösigt. 60 g smält smör eller rapsolja. 60 g
Tryffeltårta med choklad och saffran, 14-16 bitar100 g smör200 g mörk choklad (70 %)2 dl strösocker ( enligt receptet men jag skulle välja max hälften av den mängden)4 äggSaffranstryffel. Tryffeltårta med choklad och saffran, 14-16 bitar
grädda 6-8 min i 200°. Recept på kanelhjärtan har jag stött på titt som tätt sen mitt allra första, egna julbak (ca 20 år sedan) men jag har aldrig bakat dem förrän i år
My Rocky Road, 6 stänger eller 24 bitar300 g mörk choklad1 påse Dumlekola2 dl rispuffar3 dl stora, salta jordnötter1 dl hasselnötterSmält chokladen över vattenbad och blanda i alla ingredienser
Idag blir det godis igen, två varianter av chokladbollar - den klassiska, onyttiga varianten och en lite nyttigare variant utan smör och socker (förutom vaniljsocker)
Jag har aldrig provat göra tryffel. Men i år så har jag testat, det blev med en liten skvätt likör. Jag gjorde halv sats och det gick jättebra att halvera receptet
Grönkålsrisotto, 4-6 portioner2,5 dl avioriris5 dl grönsaksbuljong175 g grönkål, skuren i bitar1 liten purjolök, strimlad1 msk smör eller olja2,5 dl vispgrädde (jag provade i år med havregrädde och det funkade alldeles utmärkt)1 tsk salt30-40 g riven Gruyère eller annan smakrik ost t ex Västerbotten1 dl grovhackade hasselnötterKoka riset i buljongen. Grönkålsrisotto, 4-6 portioner
vid 160°C är smeten karamellfast. Mintkyssar Ca 60 st 4 dl florsocker 2 1 dl vatten 2 1 tsk ättikssprit 15 10 droppar pepparmintsolja 80 50 g smält choklad - Blanda socker, vatten och ättikssprit i en tjockbottnad kastrull och koka massan i ung. Ca 60 st
Mina inlägg blir senare och senare men ja ja, så får det väl vara när man är bortrest. Här kommer i alla fall en klassiker i vår familj, som min man brukar göra till varje Jul - Mozartstubbe
Det här receptet hittade jag i ett nr av Mama (men det kommer ursprungligen från kokboken Vinterns söta av systrarna Monica och Lisa Eisenman) för ett par år sedan
I dagens lucka hittas ett recept på lakritsknäck. Jag har aldrig riktigt lyckats att få den helt perfekta konsistensen på min knäck, men nu lyckades jag
Gelé-/marmeladgodisar av svartvinbärssaft. För att göra dessa gelé-/marmeladgodisar i lite roligare former så brukar jag använda mig av istärningsformar av silikon i olika former
Bakom lucka nummer 7 gömmer sig inte bara ett utan två enkla och goda tilltugg till fredagsdrinken eller glöggen. 16 dadlar utan kärnor. Minus 16 var det i morse när jag steg upp. 16 dadlar utan kärnor
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.